Hlavní navigace

Názor ke článku Prosil bych jednou verzi na Linux. od mm - Co se tyce ucetnictvi pro malou firmu, je...

  • 11. 10. 2007 11:36

    mm (neregistrovaný)

    Co se tyce ucetnictvi pro malou firmu, je na trhu minimalne Honeycalc. A mohu potvrdit, ze funguje dobre. I kdyz zavolate na podporu, ochotne se vam venuji. Je to ceske, jsou vydavany pravidelne aktualizace. Viz. http://www.honeycalc.com/

    co se tyce vydavani pro ruzne verze distribuci:
    - muzete aplikaci slinkovat staticky (dela to tak treba Skype)
    - muzete aplikaci dodat vcetne potrebnych knihoven - podivejte se, jak vypada treba instalace GoogleEarth od Googlu
    - muzete to delat pouze pro 1-2 komercni distribuce. Urcite neprohloupite, kdyz to udelate pro SUSE od Novellu - v podniku je samozrejme rozumne nasadit prave takovou distribuci. Pokud to chce nejaky nadsenec provozovat na distribuci jine, urcite si s tim poradi a nikde neni psano, ze vy jej musite podporovat. V podminkach jasne stanovite - testovano na SUSE, RH, s problemy na ostatnich distrech se na nas neobracejte.

    Neni zadny problem v tom, ze by se pro Linux ty aplikace delat nedaly. Daji se delat i aplikace od zacatku multiplatformni - kdyz to napisete v Jave ci Pythonu, pobezi to vsude (a na spoustu veci i takove "interpretovane" zalezitosti staci), da se to delat i v C(++)... Problem je v zabetonovanosti trhu a v tom nekonecnem kruhu, ve kterem se to toci: Neudelame aplikaci -> Pak je o Linux mensi zajem -> je mene uzivatelu -> mame duvod tvrdit, ze nema smysl delat aplikaci -> neudelame aplikaci .... Mnoha malym firmam se nelze tolik divit, protoze to pro ne urcite naklady predstavuje a Microsoft v tomto samozrejme hraje aktivni roli "kazisuka". A je take trochu pravda, ze Microsoft vyvojarum podstrojuje, takze nemultiplatformni aplikace pro Windows dokaze bastlit kdekdo za mene penez nez chce kvalitni programator.