Hlavní navigace

Názor ke článku Podporuji monopol Microsoftu II od LO - [60] Proboha. Opakuji otázku: jak KONKRÉTNĚ v nápovědě...

  • 10. 10. 2007 13:29

    LO (neregistrovaný)

    [60] Proboha. Opakuji otázku: jak KONKRÉTNĚ v nápovědě Windows najdu "blábolení o tom, jak jsou win nejlepší"? Já jí používám, a nic takového jsem tam nenešel. Takže prosím KONKRÉTNĚ.

    Solaris či Linux, jsem v GUI session, chci přidat uživatele. Jak asi použiji man název_programu, když neznám jeho název? Navíc chci přidat uživatele samozřejmě z GUI; man zpravidla GUI tools ignoruje.

    Windows řady 9x mají kompatibilitu s DOSem njelepší, jaké bylo možno dosáhnout. Dokonce mohou používat DOSové drivery. "Nějaký" cmd.exe je default command line shell ve Windows řady NT, a je kompletně popsaný v nápovědě Windows. Zadejte v nápovědě command-line, dostanete mimo jiné Command-line reference A-Z. Souhlasím, že cmd.exe nemá možnosti bashe, ale na druhé straně toho umí daleko více, než tušíte (většina lidí neumí používat ani rozšířenou syntaxi příkazu for, kerá umožňuje třeba rekurzivní procházení adresářů, parsování textů atp). Ovšem vyjma cmd.exe máme už také PowerShell, který má naopak výrazně lepší možnosti, než unixové shelly. Místo spouštění utilit se volají objekty, místo parsování se pracuje se seznamy. V PowerShellu není problém získat seznam oken, vyfiltrovat je podle titulku okna, vytvořit nové okno, umístit do něj tlačítko atp. Okna jsou samozřejmě objekty jako každé jiné.

    Automatický update MSIE typicky mění verzi XML parseru, verzi ADO, a to je tak vše, co by vás mělo trápit. Problém to nepředstavuje. Leda byste vy a kolegové spoléhali na nějaké nedokumentované chování. Tam vám mohu poradit jediné - nedělejte to. Znovu tvrdím, že makra v MS Office nejsou nijak ovlivněna SP, updaty atp.

    To že aplikace nespadne ještě neznamená, že je dodělaná. Například aplikace bez GUI je zpravidla nedodělaná. Aplikace bez nápovědy či dokumentace je nedodělaná. Totéž aplikace s hrubými chybami ergonomie a usability, nebo nedej bože funkcionality. Ohledně kvality MS SW: například Windows 2000 používalo již v betě více uživatelů, než Linux. Řada firem na betě jela produktivně.

    Popisované chování vás chrání před prací na souboru, který používá někdo jiný. Aplikace si může vybrat, jaký přístup mají mít ostatní aplikace k otevřenému souboru.

    Ty IDE, o kterých tu básním, jso mnohdy zdarma. Například Visual Studio Express je zdarma. IntelliSense samozřejmě na Linuxu nedostanete. Když v C# napíšu na začátek programu "using System;", na "Console." začne nabízet mimo jiné "Write", řekne mi že jt to metoda, co dělá, a jaké má parametry. Pokud napíšu int můjOšklivýInteger, o řádek níže na "můj" nabídne můjOšklivýInteger. Když nápovědu ke Console.Write, vystavím kurzor na Write, a stisknu F1 (najde to referenci v MSDN). Když chci nastavit breakpoint, kliknu vlevo vedle řádku, kde ho chci nastavit, a je tam. Když kód přeruším, najetím myši na proměnnou vidím její obsah. GUI se samozřejmě píše v GUI designeru, který sám vygeneruje takové ty "nesmysly" typu nové okno třídy okno, v okně je myButton typu button, myButton je růžový atd. IDE také typicky nabízí templaty. Chcete napsat Windows Service (chytřejší obdoba deamonu)? Použijte template, a pište jen to, co se týká vlastního kódu servisu. A samozřejmě snadná integrace komponent, o které jsem psal výše. Textový editor a konzole mají mnohem nižší produktivitu, o čemž snad vyjma vás už nikdo nepochybuje.

    Také jsem s počítači začínal v 80. letech, můj první stroj byl SAPI-1. S přihlédnutím ke svým zkušenostem tvrdím, že Windows řady NT jsou nejlepší systém na trhu, a to ať se bavíme o features, poměru cena/výkon, dostupnosti aplikaci a driverů, nebo uživatelské přívětivosti (zde by uživatelé Macu nesouhlasili). Nicméně ani rozdílné preference vás neopravňují k tomu, abyste psal zjevné technické nesmysly, jak jste předvedl.