Hlavní navigace

Stavíme malou firmu

17. 11. 2010 13:36 (aktualizováno) Jindřich Šaršon

Asi spousta lidí, kteří se živí programováním má občas nějaký nápad – ať se jedná o webovou službu, aplikaci nebo nějaké technické řešení. Nicméně není to vždy jednoduché opustit „jistotu“ a pohodlí zaměstnání, kdy i přes výhrady na šefy, použité technologie či nesmyslné požadavky klientů  má člověk poměrně slušnou jistotu – a to že každý měsíc přistane příjemná částka na účtu. Na druhou stranu při realizaci projektu na vlastní triko záleží jen na  schopnostech (a i trochu štěstí) dotyčného.

A tak bych chtěl v tomto blogu sdílet naše zkušenosti s budováním firmy. Nezačítáme úplně od bodu 0. Před více jak rokem jsem opustil dobře placené místo šéfa projektů v jedné menší softwarové firmě a rozhodl jsem se věnovat tomu, co mě baví – programování. Podařilo se mi poměrně včas naskočit do vlaku jménem App Store a vydat své první aplikace pro iPhone. Po roce můžu říct, že mě to celkem schopně živí a tak došlo k dalšímu kroku – k založení firmy (TappyTaps s.r.o.). Přesto, že navenek se moc nezměnilo (stále prodáváme stejné aplikace), založením firmy nastala poměrně velká změna. Změna od jednomužného teamu k teamu více lidí, změna od jedné platformy (iPhone) k více platformám (Android a Windows Mobile) a další. Samozřejmě přibyla administrativa, podvojné účetnictví  atd. (v tom je Český stát opravdu hrozný – jen založit firmu je případ sám poro sebe).

Jelikož náš cílový trh není Česká Republika (prodeje aplikací v ČR jsou naprosto mizivé až zanedbatelné), můžu si zde dovolit psát praktické zkušenosti a ne typickou marketingovou mlhu. Většina přízpěvků bude proto technická či praktická. Hned příště se podíváme na to, jak jednoduše postavit infrastrukturu pro práci v teamu, kdy každý člen teamu sídlí na jiném místě republiky (nebo i světa).

A určitě mi do komentářů napiště, co by Vás zajímalo, můžu tomu přizpůsobit témata blogu.

Sdílet