Hlavní navigace

Názor ke článku "Stavební dozor" nad programátorem od OMG - [53] V současnosti dělám pro zákazníky z oboru...

  • 21. 5. 2013 19:03

    OMG (neregistrovaný)

    [53] V současnosti dělám pro zákazníky z oboru průmyslové automatizace. Pokud jsem daný typ projektu už dělal, tak běžně nabízím fixní cenu za kompletní aplikaci (někdy i s dodávkou HW). Zákazníci to tak požadují, protože i oni svým zákazníkům většinou dodávají za fixní cenu.
    Kompletní aplikace dělám většinou menším firmám. Pokud pracuji pro nějakou velkou firmu, tak obvykle nedodávám aplikaci, ale pracuji jako najatý živnostník a potom je sazba za hodinu.

    Když jsem pracoval jako zaměstnanec pro SW firmu a měli jsme zákazníky z jiného segmentu, tak některé kšefty byly per hodina, jiné fixní.

    To s tím, že by se smlouvou letěl, to bohužel nechápu, jak myslíte. Je jasné, že když proti velké firmě vytáhnu svou smlouvu, tak mě řeknou, bohužel - podepisuje se ta naše a hotovo. Ale proti malé firmě se často dá na smlouvě dohodnout. S velkou firmou jsem smlouvu o hotové aplikaci za fixní cenu ještě nepodepisoval.

    A poslední větu nechápu už vůbec. Krabicové řešení a vlastní vývoj jsou jiné světy. Pokud pro daný problém existuje krabicové řešení, tak ho zvolí všichni, protože vývoj vlastní aplikace by je přišel o několik řádů dráže. Fakt neznám nikoho, kdo by vyvíjel na zákazku něco, co existuje jako krabicový produkt (nepočítám různé podfuky ve státní správě, kdy jde o jiné cíle).
    Já a zřejmě všichni ostatní tady děláme právě věci, které nemají krabicovou alternativu, tak mi ta vaše věta fakt nedává pražádný smysl.