Hlavní navigace

Názor ke článku Otřepané fráze ve vztahu k software od Petr Pospíchal - S WYSIWIG editory na textové dokumenty obecně moc...

  • 23. 3. 2009 19:30

    Petr Pospíchal (neregistrovaný)

    S WYSIWIG editory na textové dokumenty obecně moc nekamarádím, nicméně občas na kratší práce, kde nemá cenu začínat s LaTeXem, využívám OpenOffice. Musím říct, že od začátku urazil velký kus cesty, jako náhrada excelu je podle mě plně použitelný (i když jsem nezkoušel nic pokročilejšího), nicméně co mě u writeru dohání k šílenství je práce s číslovanými seznamy a dolaďování polohy prvků (aby nadpis nebyl na posledním řádku stránky a pod.). Mám pocit, že editor dělá úplně přesně to, co nechci. Samozřejmě záleží na zvyku, ale hrozně moc bych tam ocenil něco jako ruční editaci, do kterého seznamu položka patří, popřípadě inkrement/dekre­ment. Nicméně s ohledem na cenu, kvalitní export do PDF a podobně je to podle mě pro hodně lidí dobrá volba.
    To, že linux je pro geeky... no, před 14ti dny jsem přešel na Ubuntu 8.10 a musím říct, že základ fungoval naprosto bez problémů. Když jsem ale začal řešit doinstalovávání programů, konfiguraci myši a další věci, až nezdravě často jsem narazil na manuály zahrnující příkazovou řádku, která mě osobně sice vůbec nevadí, nicméně pro běžného uživatele opravdu není. Linux urazil kus cesty, ale pro amerického BFÚ na desktop bez chytrého kamaráda podle mě pořád ještě úplně není.