Hlavní navigace

Názor ke článku Když si vývojář obhajuje svůj názor od D.A.Tiger - [70] 1. Hned v úvodu bych vás rád požádal...

  • 7. 4. 2009 16:26

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [70]
    1. Hned v úvodu bych vás rád požádal aby jste neběhal mezi tématy a držel se jednoho. Jak asi sám uznáte taková diskuze je pro obě strany dost obtížná.

    Na bugreport by samozřejmě měla následovat slušná odpověď - o tom žádná. podle mě je tu však několik ale...

    a) (Držíme-li se software GNU) nikde není psáno, že autor s tím musí apriory něco udělat, nebo vůbec na reagovat. Přečtěte si GPL (zase by se dalo říci RTFM...). Pokud jsem ji dobře pochopil, tak licence bere v potaz to, že tento software je vytvářen ZADARMO (v tom smyslu, že za něj a jeho používání neplatíte) a DOBROVOLNĚ.Tudíž veškeré další aktivity kolem něj zase tak. Proto máte vždy upozornění, o tom, že nejsou poskytovány vůbec žádné záruky. (Než to otočíte, přečtě te si laskavě nějakou tu propertiální licenci. Asi Vám dojde, že i tam se oběví nějaká ta klauzule, kde se autoři/poskyto­vatelé zříkají veškeré odpovědnosti a záruk... A ještě navíc máte povinost použití softu zaplatit). jinými slovy - autor se na to opravdu může vykašlat a je to jen na Vás. A pokud s tím něco dělat bude, je to zase jen jeho dobrovalná aktivita. (IMHO se software pod GNU vám nic nebrání aby jste si úpravu udělal sám, popř. si najal programátora / firmu, která vám takový soft předělá ku obrazu Vašemu, pod jedinou podmínkou - budete-li jej dál šířit, musí zůstat a zachovat pravidla GNU.) To jen na okraj.

    b) Podpora je, minimálně v tom, že se najde spousta lidí, kteří Vám rádi a ochotně poradí a pomohou. Mnoho dalších se stará o to, aby jste měl kde čerpat informace. Spousta vývojářů se stará o bugreporty a údržbu jednotlivých projektů a software, včetně lokalizací. Všechno ve vlastním volném čase a v drtivé většině, bez jakéhokoliv finančních náhrad. To se Vám zdá málo? Jen bych Vás chtěl upozornit, že v případě komerčního softu si i tyto služby krvavě zacvakáte (a to nemluvím o možnosti uživatelských úprav na ůrovni zdrojových kódů, možnosti legálního šíření, a jiných výhod, plynoucích z GPL). No však ale dobrá. Existují i firmy, které se vám o servis vašich snů umí postarat - tedy pokud na to máte...

    2. Cože? vy si myslíte, že podstata dokumentace spočívá v jejím datovém formátu? Nebo to trochu nechápu co vlastně řešíte.

    3.Změny a opravy jsou většinou opravdu zaneseny v jeho dokumentaci. Měl by jste vzít v potaz také skutečnost, že (alespoň v případě GNU software) nejste jediný kdo předkládá své požadavky na fungování a úpravy autorům (+ bod 1.). K většině projektům je předkládán i soubor, který se jmenuje něk podobně jako CHANGES. CHANGELOG atp, popřípadně jsou změny zaneseny v odpovídající sekci projektu/domovské stránky na internetu (u propertialního softu, většinou jediná možnost jak získat podrobnější informace tohoto druhu - jsou-li k dispozici). Chce si to jen přečíst. To se týká i kernelu (PS. Je to divné..., ale možné, spíš bych typoval, že byl problém v nenačteném modulu. A ty popisuje zase dokumentace).

    Program MC mě osobně funguje už celá léta pořád stejně. Změnila-li nějaká aplikace mimetypy, pak zase existuje hned několik způsobů jak to zjistit (např. příkaz file, nebo v odpovídajicí sekci GUI prostředí). Doufám, že taky víte co se vám aktualizovalo, protože potom je zase jen otázkou chvilky zjistit obdobné věci v kontextu dané aktualizace.

    4) Mě nikdo Gnome necpe - mám Debian. Zajímalo by mě kde jste na tomhle byl. Používám KDE a Fluxbox. Já sám vlastně používám už jen Linux... příležitostně chodím čas od času zpravovat widle (ale, jsem čímdál protivnější - pořád dokola ty stejný hovadiny, takže to už musí být sakra problém, když mi někdo zavolá :) )