Hlavní navigace

Názor ke článku Když si vývojář obhajuje svůj názor od svatas - Dlouho jsem vymýšlel nějakou životaschopnou analogii. A myslím,...

  • 7. 4. 2009 9:13

    svatas (neregistrovaný)

    Dlouho jsem vymýšlel nějakou životaschopnou analogii. A myslím, že to mám.

    Se svým autem přijedete do servisu, že vám nesvítí žárovka a že ji chcete vyměnit nebo že svítí blbě a že by to chtělo novou.

    V domluvenou dobu dojdete pro auto a zjistíte, že vám technik kompletní obal od těch žárovek nechal na předním skle a aby to tam drželo, tak to přelepil izolepou. Když se začnete pídit, proč to tam je, řekne vám technik, že je to běžné, že žárovky dostávají v obalech a pro vaši budoucí objednávku byste si jej měli uschovat, protože pak snáze objednáte nové žárovky, kdybyste to někdy potřebovali nebo když by se náhodou stalo, že nebudou fungovat teď a vy byste reklamovali výměnu. Vy technikovi řeknete, že to je fajn, ale proč to nedal do přihrádky před spolujezdcem. On řekne, že byste to někdy mohli potřebovat a tak vám to dal na to přední sklo. Vy řeknete, že na to máte přihrádku před spolujezdcem. Technik se rozčílí a řekne, že při podpisu zakázkového listu se mělo specifikovat, kam ten obal od žárovek mají dát. Nechal jste to tak a tak to dal na přední sklo. A že když to vyhodíte, budete mít příště problémy při objednávání nebo reklamaci a že je to na vaše nebezpečí. Nechce nic slyšet o tom, že obal chcete, ale že ho měli dát do přihrádky před spolujezdce nebo do kufru. Máte to na skle a bude nejlepší, když to tam tak necháte. Když se začnete bránit, dostane se vám odpovědi, že nejste jediný, kdo obal chce a že to někomu přijde praktické.

    Pokud opáčíte, že už je vám jasné, proč když přijíždíte k servisu vidíte tolik řidičů, kteří něco dělají na předním skle, dostane se vám ujištění, že to tak dělají všechny servisy v okolí. Postupným zkoumáním ale zjistíte, že to tak sice dělají, ale jen, pokud je auto v dílně, aby bylo vidět, co se s ním provádělo. Před vyjetím z haly se vše odstraní, případně schová do speciální přihrádky v motorové části auta a upozorní vás na to, že to tam schovali.

    Podrobnějším zkoumáním zakázkového listu zjstíte, že je tam kolonka, popsaná jako "Chcete obal od žárovek? - ANO/NE" a pod tím je ještě dopsáno, "Případně specifikujte, kam jej máme dát (např. na přední sklo, do kufru atd.)" což neříká vůbec nic o tom, že vám ten obal přilepí na přední sklo, pokud to nespecifikujete.

    Vy jako řidič však potkáváte jiné řidiče, kteří mají na předním skle nalepený obal od žárovek a bojí se jej sundat, protože neví, jestli můžou. Pak se o tom začnete bavit s dalšími lidmi a jeden z nich opáčí, že co byste jako chtěli, když to dělají brigádnící - nadšenci za pár korun a že existuje spousta jiných a důležitějších věcí. Jiný vám zase řekne, že přece není problém ten obal z předního skla odlepit a vyhodit/dát jinam.

    Jaký si uděláte úsudek o tomto servisu?