Hlavní navigace

Názor ke článku Kdy začneme brát vážně licence? od J. Šimůnek - Obávám se, že autor směšuje několik věcí, a...

  • 1. 12. 2007 16:54

    J. Šimůnek (neregistrovaný)

    Obávám se, že autor směšuje několik věcí, a potom z toho má totální guláš:

    1. Elektronická autorská díla. Tato oblast je naprosto v krizi. Hlavním problémem je skutečnost, že zatímco dílo stojí na trhu 500 i více, autor z něj reálně dostane cca 1% (ze kterého ještě platí nutné náklady na jeho pořízení - studio, hudebníky atd., další zhruba stejnou částku pohltí výroba (nosič + lisování + obal). Vše ostatní je výdělek těch, kteří v lepším případě přicmrndávají na distribuci, v horším mají jen stoprocentně bezplatný zisk (OSA). Navíc, pokud se v této souvislosti vůbec dá hovořit o morálce, tak OSA, BSA apod jsou organizace vysoce nemorální a zákony, které si protlačily (většinou vysoce pochybnými a amorálními postupy, jako rozdávání úplatků) jsou v hlubokém rozporu s obecnou morálkou. Objevení se autorských děl za těch Kč 50 (+-) je přímým důsledkem toho, že tyto zákony jsou masívním způsobem porušovány.

    2. Autorská díla elektronická speciálně: V některých případech je "ochrana autorských práv" naprosto jednoznačnou zástěrkou pro cenzuru, ať už ideologicky nebo ekonomicky motivovanou (např. řada děl, která byla poprzněna americkým "remakem" se nedá v originální - a kvalitnější - podobě sehnat; podobně byly "ochranně" znepřístupněny např. filmy ze "zlaté éry" českých animovaných filmů - Trnka, Týrlová apod. - byla by to nepříjemná konkurence pro "gumídky" - ti ještě patří k tomu lepšímu - a další oblbováky US provenience). K takovýmto dílům se prostě legálně nedostanete (a pak zase zbývá onen aspekt, zda takovéto porušení "autorského práva" samo o sobě není postačujícím zdůvodněním jeho propadnutí).

    3. Soft. To je zvláštní kapitola; problém vidím i v prodeji absolutně bez jakýchkoli záruk - zkažený pribiňáček můžete vrátit, nekvalitní OS od M$ nikoli - M$ neručí ani za to, že se vám to podaří nainstalovat na standardní železo. Takže zase si softwarové firmy vymohly cosi proti dobrým mravům, a pak pláčou, když ty dobré mravy jsou porušovány i směrem k nim. Nicméně krást se nemá a navíc 99% těch co kradou jsou jen líní použít alternativu levnější nebo zcela zdarma (dělají např. v ukradeném fotošopu úpravy, které dnes už zvládne i IrfanView).

    4. Služby a formáty. On je problém prosazování ICQ licence, která je v rozporu s naším právním řádem. Obávám se, že strategie firmy je zde podobná jako strategie vlastníků patentů na GIF - prostě čekala až služba (v tom druhém případě formát) zobecní a nyní se snaží utahovat šrouby a rejžovat. Je to, pochopitelně, počínání přinejmenším nemravné (a, jak výslovně uvádí náš právní řád, smlouvy porušující "dobré mravy" nelze vynucovat, byť je jasné, že o tom porušení by musel rozhodnout soud). Asi nejlepší by byla masívní migrace od ICQ k jiné podobné službě. Pokud tak budou migrovat všichni, koho to moc nestojí, tak se asi uvolní lavina, po které těch klientů budou mít za pár let pod 10% současného stavu.