Hlavní navigace

Názor ke článku A za komunistů bylo líp! - Díl 2 od LO - [52] Neznám pravičáka, který by si myslel, že...

  • 18. 11. 2007 22:59

    LO (neregistrovaný)

    [52] Neznám pravičáka, který by si myslel, že zvýšením sazby daně o X% dosáhne o X% *nižšího* výběru. Nicméně elestasticita zdanitelných příjmů je existující jev, o kterém ekonomové (na rozdíl od socialistických politiků) nepochybují. Navíc úkolem státu není maximalizace výběru daní, ale maximalizace efektivity správy věcí veřejných. Koncept efektivity je ovšem socialistům rovněž cizí ;)

    Proč bych dokazoval tvrzení o trhu? Ono se v principu dokázat nedá (ani zákon nabídky a poptávky se nedá dokázat - jde o obecnění nějakého pozorování). Ekonomika totiž není věc, kterou si můžete postavit v labu. Můžete se pouze dívat, modelovat vztahy, a pak se snažit model uplatňovat. Pokusy o popírání platnosti těch (celkem slušně prověřených) modelů končí tak, jako v bývalé ČSSR, Jižní Koreji, Rusku, hippíckých komunitách apod.

    Ke zbytku jen v krátkosti. Agentury zajišťující průzkumy veřeného mínění vám nedají plné výsledky zdarma. Pokud se chcete o motodologii, běžte za nimi, ne za mnou. A pokud tvrdíte, že když se lidí vycházejících z volebních místností zeptáte "koho jste volil(a), a jaké máte vzdělání", výsledek má nulovou vypovídací hodnotu, protože nejste schopen určit statistickou chybu úrovní vzdělání - pak si lžete do kapsy.

    Procento atheistů v závislosti na vzdělání je dáno více faktory (takové věci vy ale s oblibou přehlížíte). Navíc nikdo netvrdí, že pokud má společnost více atheistů, musí mít automaticky vyšší průměr dosaženého vzdělání. Stačí "vhodný" vzdělávací systém, a máte tu vaši až mechanicky jednoduchou úvahu v troskách. Pokud umíte anglicky, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence

    Důvodem, proč je ČR atheistická země, je vykořenění náboženství, které provedli komunisté. Když už máme dnes výhodu toho, že máme pohled na svět nezamlžený náboženstvím, buďme tomu rádi.

    S tím subjektivním pohledem se sice shodneme, ale vy se od něj nejste schopen odpoutat ani o píď. Pokud podle mé zkušenosti lidé nepijí alkohol a nedívají se na fotbal, a výsledky průzkumů vycházejí jinak, byl by to pro vás důvod zpochybňovat průzkum, a nikoliv připustit omezenou věrohodnost závěrů pramenících z vlastní (v principu omezené) zkušenosti. Ale možná vás uklidní, že se tím moc nelišíte od obecné populace ;)