Hlavní navigace

Názor ke článku A za komunistů bylo líp! - Díl 2 od tdx - 2 mm> Jako legrace to dnes vypadá a...

  • 14. 11. 2007 22:55

    tdx (neregistrovaný)

    2 mm> Jako legrace to dnes vypadá a je fakt, že po těch více než dvaceti letech se mi detaily vytratily poněkud z hlavy. Nicméně... minimálně to bylo kopírování průmyslově vyráběné elektroniky. A vzhledem k tomu, že bylo například svého času zakázáno fotit se před nádražím či budovou TV, se obávám, že to příliš daleko od reality nebude.

    2 LO> Máš pravdu, komouš nejsi. Myšlením jsi úplný bolševik. Režim, který tu existoval před rokem '89 měl s komunismem společného zhruba tolik, jako středověký feudalismus s křesťanstvím. Jednouduše to v principu byla typicky pravicová diktatura, která využívala rovnostářskou ideologii pouze k legitimaci výsadního postavení úzké skupinky (vůči zbytkovému "plebsu").

    Ono je úplně jedno, jestli se tehdy někdo oháněl původem (hodnocení dle askripce) nebo dnes výkonem. Vysledek je vždy prakticky týž - dovolávání se neexistujících principů (ve smyslu přírodních zákonů, boží vůle, zákonitého vývoje dějin atd.), animozita, dělba společnosti na ty vyvolené (nás) a ten bezecenný zbytek. (BTW, přesně tohle je onen spojovací prvek mezi liberalismem (libertariánstvím), konzervatismem, rasismem, fašismem atd.)