Hlavní navigace

Názor ke článku A za komunistů bylo líp! - Díl 1 od LO - [67] Samozřejmě špatní lidé existovali, existují a existovat...

  • 14. 11. 2007 13:47

    LO (neregistrovaný)

    [67] Samozřejmě špatní lidé existovali, existují a existovat budou, bez ohledu na režim. Osobně třeba nemám rád bývalé komouše, ale na druhé straně chápu, že pokud se někdo narodí jako rozený vůdce, tak za komoušů zřejmě vstoupil do strany, aby mohl svůj talent někde uplatnit (ne ve straně, ale třeba v podniku na vyšší pozici). Je hrozně lehké lidi odsoudit, a hrozně těžké chodit v jejich botách...

    Protekce lidem dlouhodobě nepomáhá. Z protekce dostanete dobré místo, ale pokud jste neschopný, o to místo velmi ryhle přijdete. Nebo si myslíte, že když tvora s IQ 80 posadíte do křesla finančního ředitele, protože má tatínek správné příjmení, tak tam vydrží? Samozřejmě že ne. No a my schopní získáváme místa bez protekce. Schopnosti ale nestačí, za ty se bohužel zpravidla neplatí; je třeba úsilí.

    Ještě k lidem - sviním: ono jich zase tolik není. Lidé zpravidla dělají věci, které považují za správné, i když první interpretace může být úplně jiná (ta svině se mě snaží poškodit!). Dělat úmyslně vyloženě špatné věci je naštěstí proti naší přirozenosti. Jsme předprogramovaní ke spolupráci. Když se někdo chová jako svině, ostatní ho potrestají, přesto že z toho sami nic nemají, a přesto že pro potrestání musí vynaložit úsilí. Evoluční biologové tomu říkají altruistický trest. Většinou se ovšem i v takovém případě jedná o komunikační nedorozumění, kde minimálně jedna strana neumí vyjádřit své záměry.

    Team building je o něčem úplně jiném. Šel jste někdy s kolegy na pivo? A pomohlo vám v práci to, že ty lidi neznáte jen jako sterilní pracovní jednotky, ale jako lidi, se kterými se bavíte? O tom je team building. Proto chodí oddělení občas společně do hospody, na bowling apod. Pokud někdo pojímá team building jako drezuru cvičenců, má asi za HR managera idiota. Problém je i v kulturních odlišnostech. V Londýně si s kolegy nepůjdete sednout na vodku (bylo by to dost nevhodné), v Polsku nebo Rusku to bude celkem obvyklé. U Itálii se všechny důležité věci řeší u automatu na kávu. Zpackaný team building je zřejmě výsledkem slepého kopírování mateřské pobočky, a nepochopení účelu. A samozřejmě jsou i lidé, kteří si s kolegy nerozumí, nebo jsou asociálové.