Hlavní navigace

Názor ke článku A za komunistů bylo líp! - Díl 1 od D.A.Tiger - [31] Na jednu stranu si myslím, že máte pravdu....

  • 13. 11. 2007 1:21

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [31]
    Na jednu stranu si myslím, že máte pravdu. Ale mm to možná myslel tak, že mocní tohoto světa s lidmi manipulovat nepřestali. Jen to dělají mnohem rafinovaněji a méně "okatěji".

    Tehdy se snažily nadrzo odvést vaši pozornost k tomu čemu říkali "úspěchy socialismu" od problému společnosti a od toho co sami dělali. Nedej Bože, aby jim do toho někdo začal ještě kafrat. A když to nepomohlo tak, zkusily je zastrašit. Nerozpakovali se nepohodlné lidi rovnou zlikvidovat. Vždyť oni se požírali navzájem (třeba procesy s Lánským a jeho soudruhy). S nikým se prostě nepárali. Mnohým lidem tak dali falešný pocit jistoty a bezpečí.

    A co dnes? Dneska se ještě navíc využívá mederních poznatků v psychologii a sociologii. Podporuje se konzumní styl života. Lidé kteří hru prokouknou jsou buď veřejně skandalizováni, nebo zastrašování. Efekt je stejnej jako v předchozím případě, jen přitom neteče tolik krve (nebo to není aspoň vidět).

    Jen si vezměte např. reklamu. Správně voleným, kontextem, dialogy, a pokud možno i obrazem, hudebním podbarvením se snaží lidem vsugerovat svou myšlenku, ideu nebo prostě cílového člověka (nejlépe celou skupinu lidí) k něčemu donutit a podobně. A ruku na srdce: kolik lidí jim na to skočí (a rádi - i když tvrdí něco jiného).

    Nebo multimédia. Od roku 1989 jste jistě zaznamenal několik takových afér našich dvou televizních velikánů - Čt a Novy.

    A tak, když se na to podívám z tohoto pohledu tak mám pocit, že se zas až tak moc nezměnilo (aspoň ne v tomto). Copak to nevidíte?