Hlavní navigace

Zamknutí klávesnice a myši při přehrávání videa

29. 11. 2013 12:37 Petr Krčmář

Krátký tip pro ty z vás, kteří mají děti a občas jim pouští pohádky nebo písničky na počítači.

Náš Matěj miluje pohádky a písničky a pouštíme mu je obvykle z notebooku. Jeho ručičky nenechavé ovšem sahají na klávesnici a umí roztodivné věci. Rodiče pak jen přemýšlejí, jak se sakra tohle dá v tom MPlayeru nastavit a jak z toho ven.

Hledal jsem tedy řešení, které by umožnilo zamknout klávesnici a myš, ale zároveň nezhaslo obrazovku. Objevil jsem výbornou utilitku xtrlock. Je normálně v repozitářích (v Debianu a Ubuntu určitě) a má pár kilobajtů.

Když ji (třeba klávesovou zkratkou) spustíte, stáhne na sebe vstup z klávesnice a myši a nepustí je k aplikacím. Kurzor myši se promění v malý zámeček, normálně se hýbe, ale klikání nic nedělá. Pokud vám v tu chvíli hrají pohádky, máte vystaráno, dítko s přehrávačem nehne a nic nerozbije.

Pro odemčení stačí naslepo napsat uživatelské heslo a stisknout enter. Nikde se nic nevypisuje a neděje, ale program poslouchá. Doporučuji ještě před samotným psaním hesla stisknout enter, aby se případně odeslaly nesmysly, které tam dítko stihlo namačkat. Pak máte prázdný „prompt“ a můžete ťukat. Enter a jste zase volní.

Sdílet