Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od Frantisek Koudelka - [137] Kde konkretne ?? zde: Na téma superpočítačů...

  • 4. 8. 2008 11:11

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [137] Kde konkretne ?? zde: Na téma superpočítačů jsme tu před časem diskutovali, viz například link níže. Ve zkratce node superpočítače je velmi tupé zařízení, které potřebuje jen správu paměti, procesů, a networking. Není důvod kupovat na každý node systém typu Windows za USD 100 a více, když tutéž primitivní práci odvede jakýkoliv OS zdarma. Zajímavé peníze leží ve správě výpočetních clusterů, a tam MS vstoupil teprve před 2 lety s Windows Compute Cluster.

    Ve zkratce: říkáte, že node superpočítače je hloupý a proto stačí jakýkoliv jiný OS než windows. Nicméně tohle platí pouze u MPI, což je případ Compute Cluster. Linux je využíván i v clusterech, kde je nutné mít poněkud chytřejší node. MPI z principu své funkce NEMŮŽE migrovat procesy, protože takový cluster funguje úplně jinak.

    Pokud někomu při migraci SW z Linux na Windows stačilo přepsat pouze 80 řádek, tak to svědčí o tom, že kód byl opravdu napsán kvalitně. Pokud jde o přechod v Daggett Research Group, Department of Bioengineering z Linuxu na Windows, tak dostupná případová studie MS má stejnou vypovídací hodnotu, jako ostatní podobné mnohdy zýáměrně zkreslující případové studie (jako testy, kdy windows 2003 byly nepatrně výkonnější než linux pouze díky tomu, že server s windows měl osazeny 2 procesory a server s RedHat Linuxem jen jeden).

    Co se týká mobilů tak se mi nesnažte tvrdit, že problémy typu: bez ohledu na nastavení režimu vyzvánění začne vyzvánět nejvyšší hlasitostí a zatuhne jsou způsobeny hardwarem. To je typická výmluva windows fanatiků, kteří už si asi zvykli každou chybu ve windows svádět na cokoliv jiného, než windows, ale za podobné chyby u jiných systémů může systém a nic jiného. ...

    Mac OS X má unixový základ a dokládat to u iPhone absencí utilit ls,cp a podobné snad unixový systém nedegraduje na windows. Prodejnost iPhone bych neviděl tak nepochopitelně, zařízení má už ve svém názvu, že jde v prvé řadě o telefon (ne o navigaci, PDA, cokoliv jineho). Další věcí je, že cílová skupina možná pokročilé funkce vůbec nevyžaduje. Osobně bych si iPhone asi nekoupil, ale nekoupil bych si ani telefon s windows mobile.

    Chtěl jste argument, kdy v některé z distribucí byl aplikován preemptivní kernel, bylo doloženo, že tak je v Ubuntu (minimálně od verze 7.04) a proč tomu tak není v Debianu (je u něj větší pravděpodobnost potřeby nepreemptivího kernelu), tak nevím, proč stále hledáte kličky, jak tento systém špinit. Navíc takováto diskuze už začíná být vzhledem k tématu článku velmi silně mimo mísu.