Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od Lael Ophir - [136] Využitá paměť je dost nezajímavé číslo. Když...

  • 4. 8. 2008 4:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [136] Využitá paměť je dost nezajímavé číslo. Když totiž máte nevyužitou paměť, máte jí zbytečně. OS by měl paměti naopak využít co nejvíce pro optimální běh systému¨a aplikací. Rychlost startu aplikací v XP i ve Vistě se časem mění, a to díky prefetch funcionalitě. U XP se doporučovalo několikrát projít benchmark, a poté spustit idle tasks; u Visty je to předpokládám podobné.

    Já nepsal o rychlém psaní za cenu horšího výkonu. Na vývoji každé verze Windows bylo stráveno mnohonásobně více úsilí, než nad distry Linuxu. Ale musíte si vždy položit otázku, co by mohl HW běžný v době uvedení systému nabídnout. V době uvedení Visty bylo například běžné mít v počítači stovky MB až jednotky GB RAM, kdežto v době uvedení XP to byly desítky MB až stovky MB. Proto má Vista memory management, který si lépe poradí s velkou spoustou paměti, a méně agresivně swapuje. Větší kapacita disků zase umožňuje použití lepší grafiky, která by sama o sobě zřejmě zabrala několikanásobek objemu instalačních médií Windows 95. 3D akcelerátor v každém počítači zase umožňuje přesunout velký kus zátěže spojené s GUI na grafickou kartu, což dramaticky zrychlilo například rendrování textu (grafická karta drží glyph cache, a akceleruje se na ní i ClearType). Pokud by byla Vista psaná pro Pentium 133 se 32MB RAM a VGA rozlišením, těžko by využila tu hromadu možností, které nám dává dnešní HW.