Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od ten, co zaspal dobu - [120] když chcete tento argument použít, měl byste...

  • 3. 8. 2008 17:50

    ten, co zaspal dobu (neregistrovaný)

    [120] když chcete tento argument použít, měl byste si právě o chování ve Vistě něco zjistit. Zrovna tohle se Vistě zlepšilo (a nejen tohle).

    V XP když se lokálně kopíroval soubor výrazně větší než volná paměť (typicky třeba kopie image DVD z jednoho fyzického disku na druhý), systém začal cpát všechno do cache a zběsile swapoval. S PC se nedalo moc dělat ještě pěknou chvíli po konci kopírování. Řešením bylo jedině omezení rychlosti kopírování (používal jsem třeba Total Commander a frontu kopírování omezenou na 10 MB/s, někdy i méně).

    Vista tímto neduhem netrpí. Nezvětšuje cache na úkor běžících programů, ani nezahltí I/O pro všechny ostatní. Další věcí, kde je znát opravdu lepší memory management, je přepínání aplikací nebo jejich obnovování z minimalizace (než se mi v XP překreslil Illustrator, se kterým jsem půl hodiny nedělal, tak to trvalo až minutu a to jsem měl 3 GB RAM a výkonné dvoujádro). Vista odswapuje program jen tehdy, nemá-li už jinou možnost. Jinak drží stále vše v paměti a přepnutí je prakticky okamžité (do pěti vteřin).

    Váš komentář je hodně typický - kritizujete osm či více let staré věci, které v novém systému dávno nejsou. Když něco podobného praktikuje LO (třeba, že jádro neumí preemptivnost a dokládá to tři roky starými odkazy), tak se může zdejší osazenstvo zbláznit (a právem), ale následně se zde s klidem želvy opakovaně objevují argumenty stejného ražení.

    Je fakt vidět, že většina z vás pořádně nezná ani XP, natož Vistu a kritizuje věci, které vůbec neexistují, nebo se změnily před mnoha lety. Jděte k šípku...