Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od Lael Ophir - [153] Defragmentace v XP se dá přežít, nicméně...

  • 4. 8. 2008 19:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [153] Defragmentace v XP se dá přežít, nicméně zbytek aplikací opravdu silně zpomaluje. Ale zkoušel jste defrag ve Vistě? Jeho běh nepoznáte. To víte, prioritizace I/O.

    Pokud dochází místo na disku, fragmentace se celkem logicky zvyšuje. Ovšem záleží na více aspektech. Jedním z nich je fakt, že ve Windows se některé soubory komprimují (uninstall informace po Service Packu, data System Restore), což vede k "děravým" souborům. Když disk skoro zaplníte, začnete potom zapisovat do těchto malých děr (max 15 bloků), a to je pak fragmentační masakr. Komprimace na úrovni FS holt má svou cenu. I proto se vyplatí čas od času provést defrag (ve Vistě probíhá automaticky).

    Hibernace na Linuxu možná funguje spolehlivě vám, ne tak zbytku světa.

    OOM Killer a memory overcommit se dá vypnout, ale pak systému poměrně záhy dojde paměť. To souvisí s nadužíváním CoW na unixech. Ve Windows je tento problém z pár důvodů téměr neexistuje, a navíc je v případě potřeby swap file dynamicky zvětšen.

    Pokud potřebujete hromadu shell extensions, které vám shell zpomalují, tak to máte fat špatné. Tam pomůže jedině dost paměti a rychlý CPU. V případě servisů je to typicky spíše o paměti.

    Agresivní swapování XP vyřešíte přechodem na Vistu. Jak jsem psal, stařičké XP swapují dost agresivně, i když máte paměti hromadu. A protože neumí prioritizaci I/O, při tom "preventivním swapování" brzdí ostatní aplikace. Na druhé straně například umožní rychle alokovat velké spousty paměti (což člověka s velkým množstvím paměti ale moc neláká).