Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od Frantisek Koudelka - [132] Nelžete nám tady o Compute Cluster. Jak...

  • 4. 8. 2008 1:12

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [132] Nelžete nám tady o Compute Cluster. Jak už název napovídá, jde o výpočetní cluster typu, kdy právě na jednom node běží tupý os (64bit windows) a na něm běží část úlohy předem předžvýkaná pro jeden node (zjednodušeně: na začátku se úloha rozdělí, spočítá a na konci se data sesypou a uloží).
    U clusteru je někdy vhodné, když mezi nody můžou být migrovány jednotlivé procesy (nebo vlákna) včetně stránek paměti, to váš skvělý Compute Cluster NEUMÍ (zejména právě kvůli nekvalitnímu plánovači a správě paměti). Compute Cluster ty vaše skvělé a chválené windows opravdu degraduje na "jednoúlohový stroj", kde valnou roli nehraje kvalita jádra.

    Co se týká preemptivního jádra, tak Debian standartně jede s nepreemptivním jádrem (na serveru je to vhodnější, kvůli zaručitelné době odbavení přerušení). Jádra v Ubuntu by měla být preemptivní. Od kdy tomu tak je a jak jsou na tom ostatní distribuce nemám čas zkoumat. Nicméně je tu možnost volby (použít nebo nepoužít preemptivní kernel tam, kde je to vhodné).

    [133] linuxový telefon má s ubuntu společné právě to, co ho dělá linuxovým telefonem. Linux je jen jádro, ubuntu je distribuce složená za určitým účelem (rozhodně ne pro mobilní telefon). Když jak ve svém okolí vidím, jak se chovají telefony s windows mobile, tak jsem rád za svoji stařičkou nokii :-). Běžnému uživateli je jedno, co běží uvnitř, hlavně že to umí to, co potřebuje, možná proto se tolik prodává iPhone (s unixem uvnitř).

    [34] jestli si myslíte, že studenti mají notebooky opravdu jen na porno, mp3 a inet, tak jste asi úplně vedle. Zkuste se někdy zvednout a zajít podívat na studenty ... možná budete překvapen !