Hlavní navigace

Názor ke článku Windows XP se stále prodávají více než Vista od KD - [90] Moje poslední reakce v této diskusi. Myslím, že...

  • 31. 7. 2008 20:47

    KD (neregistrovaný)

    [90]
    Moje poslední reakce v této diskusi. Myslím, že její další pokračování by postrádalo smysl.

    Re: "růst ... je založen na obrovském úspěchu ... do roku 2000": ano, je to tak, toto nikdo nepopírá. Nebo snad ano? Vy se ve svém příspěvku pochvalně vyjadřujete o Applu. Jenže když se podíváte na vývoj jeho kursu, tak musíte konstatovat, že úspěch Applu je založen na výrazném růstu od roku 2004. Celá devadesátá léta Apple stagnoval. Zkrátka každý chvilku tahá pilku. Právě proto zdůrazňuji že podstatná je *dloudobá* výnosnost investice.

    Re: "volba roku 1990 byla taky docela dobrá": ano, mohl jsem zvolit jiný rok, třeba 1988 (20 let) nebo 1993 (15 let), ale prostě jsem zvolil kulatý rok 1990. Tečka. Pro mě to tím končí, určitě kvůli vám nebudu přepočítávat data. Ostatně trvám na tom, že relace by se podstatně nezměnily. A tvrdit, že čtyři roky od uvedení na burzu je firma v podstatě startup, to mi přijde jako argument za každou cenu. Když má firma produkt, zákazníky, tržby a generuje zisk, co řešíte?!

    Re: "srovnávací firmy": ano, vybíral jsem je v podstatě náhodně. Ale máte pravdu, Apple je lepší příklad, proto doplňuji tabulku a pro jistotu ji uvádím znovu celou:

    IBM: 420%, 8.2% p.a.
    Novell: 48%, 2.2% p.a.
    Dow Jones: 330%, 6.9% p.a.
    M$: 3890%, 22.5% p.a.
    Apple: 1860%, 17.6% p.a.

    Ale nemohu si pomoci, MS je pořád dlouhodobě výkonnější.

    Re: "Pro AAPL ... platí [že] je úspěšná firma": Ano Apple je úspěšná firma, pročpak by ne. Srovnejme si ale její výsledky s MS:

    Obrat v mld. USD v roce 2007:
    Apple: 24 MS: 51
    Čistý zisk v mld. USD v roce 2007:
    Apple: 3.5 MS: 14
    Marže:
    Apple: 14.5% MS: 29%
    P/E:
    Apple: 31 MS: 14

    Nezbývá mi, než konstatovat, že všechny standardní ekonomické ukazatele má MS lepší než Apple. Nebo snad ne? Je mi v té souvislosti trochu záhadou, proč Apple roste a MS už nejméně 5 let ne. Některá vysvětlení se sice najít dají: MS má horší pověst, problémy s antimonopolními úřady, šéfa, kterému chybí charisma, ale zato mu nechybí hloupé nápady (viz převzetí Yahoo) ... Nevím ale, jestli to stačí.

    Jo a mimochodem, P/E Microsoftu je menší než 15, měl byste nakupovat! :D
    A možná to není až tak špatný nápad, dolar je tak slabý, že horší už to snad ani být nemůže ...

    Jo, a když se tedy ptáte, jaké akcie držím déle než 10 let, tak ČEZ. Jen lituju, že jsem jich kdysi nenakoupil víc.