Hlavní navigace

Názor ke článku Riskuj už nikdy nebude jako dřív, vyhrávají počítače od Ondřej Caletka - [8], [9]: Ono se zřejmě u nás vůbec...

  • 18. 1. 2011 10:18

    Ondřej Caletka (neregistrovaný)

    [8], [9]: Ono se zřejmě u nás vůbec nepochopil princip Jeopardy!, který je zcela jednoduše shrnut na Wikipedii:

    „...Why not do a switch, and give the answers to the contestant and let them come up with the question? She fired a couple of answers to me: "5,280" – and the question of course was "How many feet in a mile?". Another was "79 Wistful Vista"; that was Fibber and Mollie McGee's address.“

    Tedy moderátor předkládá soutěžícím odpovědi, soutěžící musí reagovat správnou otázkou k dané odpovědi. V češtině například:
    Moderátor: Nejslavnější český zpěvák, který nedávno oslavil 70 let.
    Soutěžící: Kdo je Karel Gott?

    Proti tomu v české verzi moderátor téměř pokaždé (v licenci i pak bez ní) zadával soutěžícím úkoly (Který..., Vyjmenujte tři..., Opravte překlepy) a na takové je hloupost odpovídat otázkou v jakémkoli jazyce, zcela bez závislosti na pravidlech pro vytvoření otázky v daném jazyce.

    Jinými slovy, TV Nova při přejímání formátu odstranila to základní, čím byla soutěž unikátní a vyrobila vlastně běžný kvíz. Není divu, že to tvůrci Jeopardy! odmítli pokrýt licencí a Nova tak vlastně ušetřila.