Hlavní navigace

Názor ke článku Procento vs. procentní bod od Analog - [61] Myslete si o mne co chcete -...

  • 14. 5. 2012 8:43

    Analog (neregistrovaný)

    [61] Myslete si o mne co chcete - já si o vás nic hezkého nemyslím. Jednak proto, jak odmítáte procentní bod. A jednak proto, jak na mne útočíte ad hominem.

    Váš zásadní omyl je, že se na procento díváte jako na nějaký druh jednotky. A přitom to už tu bylo vysvětleno mockrát - procento je "podíl části vůči každé stovce celku".
    Procento je prostě zkratka a nemůže s hodnotami v procentech vždy dělat stejné operace, jako s hodnotami, které vyjadřují přímo nějakou veličinu.

    Příklad: Mohu sečíst 60 jablek a 60 jablek a mít 120 jablek. Stejně tak mohu sečíst 60 W a 60 W a mít 120 W.
    Ale sečíst 60 % a 60 % není možné vždy - záleží na kontextu. Mohu sečíst 60 % naložené hmotnosti a dalších 60 % naložené hmotnosti a zjistit, že jsem naložen na 120 % - čili že jsem o 20 % přeložen nad jmenovitou nosnost. Ale sečíst dvě 60% podpory voličů a dostat 120% sympatizantů nejde. Ergo procento není normální jednotka.

    Tam kde potřebuji popsat absolutní rozdíl mezi dvěma hmotnostmi, tak použiji prostě gramy. Gramový bod je zbytečný. A použitím gramu nevznikne žádná nejistota, co mám vlastně na mysli. Gramový bod byl prostě redundantní a proto ho asi ještě nikdo nepoužil. Procentní bod redundantní není a smysl má.
    Vám (tedy spíše asi tomu druhému odpůrci) vadí, když někdo počítá procenta z procent? To nechápu. To je přece v přírodních vědách běžné, že se počítají takové věci jako je zrychlení zrychlení, nebo dělát exponent matice popisující mnoharozměrový prostor. Čili obecně věci, které na první pohled vypadají uměle - ale někdy se jim význam najde, tak se použijí. A procento z procent je totéž v bledě modrém.
    Nebo o zrychlení zrychlení taky píšete, že je to pseudopojem? A fyzik, který to k něčemu potřebuje je diskvalifikován, protože zrychlení zrychlení se používá málo a nemá vlastní značku?

    Já jsem v minulé diskuzi poslal několik odkazů popisující a definující procentní bod. Jistě, wikipedie může obsahovat spoustu nesmyslů a není to žádný ultimátní argument. Ale můžete vy ukázat nějaký odkaz, který bude mít aspoň takovou váhu - odkaz, který nějak shrnuje, že procentní bod je neexistující pseudopojem?
    Existují stránky vysvětlující, že elektřina opravdu nezvniká z ničeho, existují stránky vysvětlující, že duchové jsou jenom výmysly. Fyzici a matematici obvykle věnují hodně energie boji proti různým bludům a ty bludy bývají tímto způsobem popsatné. Je nějaká taková stránka o procentním bodu - od někoho, kdo má nějakou váhu?