Hlavní navigace

Názor ke článku Potřebujeme doma 100Mbit linku? od pong - Mám 22/4 Mbit/s, malou gigabitovou domácí síť a...

  • 20. 6. 2009 21:48

    pong (neregistrovaný)

    Mám 22/4 Mbit/s, malou gigabitovou domácí síť a myslím, že využít 100 Mbit/s by nebyl až takový problém. Pochopitelně ne trvale. Použití:

    * Stahování velkých souborů; běžně při kopírování v LAN na jednodiskový NAS ukládám 17 MB/s, tj. cca 140 Mbit/s. Na RAID v PC a některé FLASH paměti to jde ještě rychleji. Proto mi taky 100 Mbit/s síť doma nestačí.

    * Hostování síťových služeb - např. vlastní domácí web server, fotogalerie apod. Když více přátel začne stahovat fotky, hodilo by se rychlé SYMETRICKÉ připojení (viz příspěvek [11]).

    * Vzdálené zálohování a replikace. Vozím si s sebou na cesty druhý NAS server a pro replikaci s tím domácím by se moc hodila velká rychlost.

    * Souběžná práce více uživatelů. Doma v rodině jsou 4 PC (z toho 2 notebooky) a 1 NAS.

    Vnitřní omezení:
    Malé routery nezvládají při větších rychlostech překládat, propustnost pro NAT je dle typu 10 až 70 Mbit/s a mám s tím velké trápení, budu kupovat už čtvrtý router.

    Vnější omezení:
    Webové servery v Internetu často takové rychlosti pro 1 spojení neumožňují, nestačí "dávat" data nebo mají omezovač rychlosti na každé TCP spojení. Někdy lze ošidit downloaderem.

    Za ty peníze (1700) a při nesymetrické rychlosti je 100Mb/s hodně drahé, ale určitě to časem po zlevnění bude běžné připojení.