Hlavní navigace

Názor ke článku Petr Tomeš se vrátil k Windows od Tukan - Jen pár poznámek. > Ubuntu považuji za velmi kvalitní...

  • 15. 5. 2008 23:51

    Tukan (neregistrovaný)

    Jen pár poznámek.

    > Ubuntu považuji za velmi kvalitní distribuci, nové vydání jsem pochválil v blogu,
    > a i když jsem uvedl pár mušek, tak většinu zásadních určitě vyřeší Ubuntu 8.04.1 během léta.

    Tohle opravdu nechápu. Přes deset let používám jednu jedinou distribuci - když mi něco nevyhovuje nebo nefunguje, tak to upravím. Na jednom počítači mám dokonce pořád stejnou 10 letou instalaci - jediné co jsem za ty roky dělal byly updaty na aktuální verze balíčků.

    Vůbec, Linux je podle mě především o volnosti a svobodě projevu. Proto taky např. zřídka uvidíte dva desktopy stejné. Není to jako Windows, kde člověk končí s vlastními úpravami u změny rámečků a obrázku na pozadí. Ovládání, chování a vzhled Linuxu během chvilky přetransformujete k nepoznání od defaultu. Celou techniku a filozofii práce můžete otočit o 180˚ a to hned několikrát.

    Já jsem už dávno došel do bodu, kdy nejdůležitější je pro mě efektivita práce. Kdybych vám poslal svůj screenshot, asi byste se mi smáli - všechny plochy jsou prázdné, nikde žádné lišty ani ikonky, hodně terminálových aplikací. Mám dokonce i default X11 pozadí (černobílé šrafování). Na oplátku ale kromě browsení Internetu a občasného použití X11 PRIMARY selection nemusím sáhnout na myš. Píši všemi deseti a nerad sundavám ruce z klávesnice (myš mám doma položenou vedle monitoru a klávesnice je na plošině pod stolem - docela dálka). Všechny aplikace spouštím kombinací dvou kláves (Win klávesa našla ideální využití), to samé se týká přepínání a rotace ploch, oken, posunu oken, resize oken a přesouvání oken a jinou plochu. Tyto operace jsou založené na ovládání Vi, v němž dělám i 95% editace textu. Druhý monitor je spravován dynamickým WM a je čistě jen na terminály - jak geniálně efektivně a _rychle_ to celé funguje si Windowsák nedokáže představit.

    Nemá smysl probírat aplikace - diskusi na téma Win/Linux a (ne)dostatek aplikací považuji za bezvýznamný flame. Živím se IT a představa, že by šlo s Windows pořídit tak bohatou, funkční a efektivní výbavu je naprosto směšná. Pro mě, osobně.

    Proč to říkám. Má to sloužit jako ilustrace nátury Linuxu. Pokud sebe označím za jeden extrém, stejně jednoduše si mohu dovolit extrém druhý - akcelerovaný desktop plný barev, efektů a next-gen GUI trendů, plochy na rotujících krychlích, přepínání a spouštění všeho možného dvěma kliky a s RSS čtečkou+monitorem HW a všech možných zemských veličin+status všech možných aplikací - to celé vetknuté do pozadí místo nudného obrázku.

    Cenou za tento neuvěřitelný komfort a možnosti mnohonásobně nad rámec Windowsoidního chápání je vyšší náročnost na obsluhu. Ale to se snad není čemu divit! Já fandím všem těm moderním distribucím, co zpřístupňují Linux jedincům z tupých mas, jako je tady Petr, ale ony svým přístupem "jsme lepší a jednodušší než Windows" dělají Linuxu medvědí službu. Já opravdu nechápu, proč bych měl jako potenciální uživatel opustit Windows kvůli platformě, která v praxi slibuje chování "téměř jako Windows". Proč brát kompromis? Vyhovují mi Windows, tak budu používat Windows a ne nějakou "shareware napodobeninu". Cena Windows dnes nikoho nezajímá - je to standard a většina lidí má svou kopii stejně zadarmo. To pro normálního uživatele není argument. Stejně tak viry, díry, rebooty, postupná degradace systému a další srandy. ONI JSOU NA TO ZVYKLÍ.

    Podle svého okolí bych skoro řekl, že Linux je pro BFU něco čím by se mohl blýsknout nebo to zkusí, aby si nepřipadal před ostatními blbej. Druhou skupinu něco na Windows trochu štve, ale ne natolik, aby se vše učili od začátku s Linuxem - brzy totiž zjistí, že jinak nemají v Linuxu šanci. Linux není odladěný a opravený kód Windows!!! Skoro denně slyším "No jo, už musím konečně přejít na ten Linux, bla bla bla", "Zkoušel jsem to, ale nějak to nefungovalo, bla bla bla." To je věčná klasika.

    Mnohem raději bych viděl Linux doporučovaný z úplně jiných důvodů - z praktických a faktických výhod, které jsou pro _některé_ skupiny uživatelů opravdu důležité. Vážně lituju veškeré energie, kterou recenzent vynaloží na review Linuxu v duchu: instalace je už teď _vážně_ bezobslužná, jsou tam klikátka už skoro na všechno jako ve Windows a najdete tam tyto skvělé aplikace (jsou tak skvělé, že si je můžete stáhnout i pro Windows, tak se tou instalací vlastně ani netrapte). To mluvíme o 90% review a vůbec ne jen o review pro non-Linux uživatele. Recenze o Linuxu pro linuxáře jsou o tom samém.

    Nemyslím si, že by Linux byl dostatečnou náhradou za Windows. Podle mě není. Podle mě je na 90% práce mnohem lepší - "jiná liga" lepší. Na 10% práce jsou lepší Windows. V Linuxu neexistuje žádný obzor, žádný horizont, přes který by se vaše fantazie nedostala. Šlo by to taky vyjádřit tak, že ve Windows je zakázáno to, co není explicitně povoleno; v Linuxu je povoleno vše, co není explicitně zakázáno. Operační systém a user space je extrémně komplikovaný a citlivý mechanismus. Tady nemluvíme "komplikovaný jako automobil", ale "komplikovaný jako ekosystém". Jako člověk z města se v džungli okamžitě ztratí a nejradši by zas seděl v jistotě svého gauče, člověk z Windows se s Linuxem ocitá na naprosto neznámém území. Samozřejmě se taky ztratí a nakonec uteče.

    Proto user friendly distribuce jistě smysl mají, poskytují vodítko maskováním systému za systém jiný. Trochu změkčí dopad a prostřednictvím známých vzorců ukazují mapování na vzorce jiné. Jenže je to jen povrch a problém je v tom, že BFU jako Petr Tomeš nemá ve skutečnosti moc velký zájem na tom, aby se učil hromadu nových věcí. Něco ho na Windows štve, tak prostě zkusí alternativu; jenže si neuvědomuje, že malou otravnost mění za obrovskou, neznámo jak velkou otravnost. Časté přeskakování z distribuce na distribuci je typickým vzorcem "běžce". Opravdu si nemyslím, že by v jeho případě šlo o neshody s Ubuntu lidmi. :) Jako ostatní, před něčím utíká, ale záhy naráží na mnohem větší odpor, a tak běží dál a nakonec se vrací. On se chce drobným otravám _vyhnout_, takového člověka nemůže Linux se svými nároky na učení se všeho od nuly uspokojit. Po pár marných pokusech najít Linux, který je ve skutečnosti kompilací Windows (ale rychlejší, s menšími nároky na paměť a víc user-friendly), se navzdory potupě radši vrátí k Windows z reálného světa.

    Linux má zkrátka špatnou reklamu. Skoro bych řekl až lživou reklamu. Linux není Windows 3.11 ani Windows z budoucnosti. Je to _jiný_ (odlišný) operační systém.

    Já jsem přešel od Microsoftu když vyšlo jádro 2.0 a jsem rád. Samozřejmě jsem se učil i s Windows, byl to jediný systém a lidi kolem ho používali, ale já ne. Nikdy jsem - přiznám se - nezažil přechod z Windows na Linux, ale protože jsem s Windows často nucený dělat dokážu si to představit. Chápu jak to je těžké, resp. jak to musí být pro BFU těžké. Administrace Windows je i na té nejvyšší úrovni v porovnání s UNIX-like systémy absurdně jednoduchá. Absurdně. Je to systém, který historicky vznikl pod taktovkou trhu, v podstatě bez jakýchkoli pravidel a zátěže standardů. Prioritou nikdy nebyla kvalita systému, technická dokonalost nebo rigorózní pravidla. První a poslední zákon je prodat Windows co nejvíce lidem. Co nejvíce jim usnadnit práci. Proto jsou bezesporu mnohem jednodušší na ovládání. Proto jsou mnohem horší _systém_. Operační systém, který s sebou nese 15 let starý kód jen kvůli zpětné kompatibilitě a navzdory bránění skutečné technické inovaci nemohl dopadnout jinak. Pokud nedojde ke kompletnímu přepsání a odbourání všech těchto zábran, bude to i jeho konec. Jako programátorovi mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, pokaždé když vidím WinAPI nebo debuguji win32 aplikaci v ring0.

    Moje doporučení pro dnešek zní: dejte Linuxu šanci. Ve svůj vlastní prospěch. Pokud vám ale Windows nijak nevadí, pokud vám nevadí, že si místo OS kupujete vězení (s Windows Vista termín vězení dostává zcela nový rozměr, viz jen DRM), pokud vám nic nechybí a/nebo nejste ochotní/schopní se průběžně učit poměrně dost nových věcí, asi to nemá cenu. Přesto, 10GB diskového prostoru není tak moc, dualboot to jistí a o víkendech si s tím můžete hrát. Pokud nejste jenom "běžci" jako tady Tomáš, máte slušnou šanci si Linux oblíbit. Alespoň na domácím počítači. Ve skutečnosti u Linuxu zůstane poměrně velké procento lidí, kteří začínali jen s "hraním" - pokud tedy proti Windows měli víc, než že je štve IE. :)