Hlavní navigace

Názor ke článku Osmdesát čtyři od vd - aToM: Návrat z hvězd, jo? Než jsem tu...

  • 11. 11. 2006 18:15

    vd (neregistrovaný)

    aToM: Návrat z hvězd, jo? Než jsem tu knihu přečetl celou, tak jsem se o to alespoň desetkrát pokusil neúspěšně. Prokousat se ze začátku přes ty glidery, rasty a co já vím ještě je skoro nadlidský výkon. Nicméně bych Návrat z hvězd k těmto totalitním utopiím moc nepřibližoval. Šlo tam sice také o formu kontroly populace, ale hlavní hrdina se měl celkem dobře - narozdíl od Winstona z 1984, který nemá ani základní lidské potřeby.

    Mimochodem, také mě přišlo děsivé, že Orwell předpověděl panelák páchnoucí kyselým zelím (zvlášť, když jsem týden po dočtení knihy jeden takový navštívil), s vyvěšenými vybledlými obrázky a z otřískanými zdmi. Ještě děsivější mi ale přijde to, co se děje teď v USA (nedodržování základních lidských práv, legalizace mučení, sledování a kontrola obyvatelstva (i mimo USA)).

    Já tedy osobně nemám nic proti RFID čipům. Protože úřady ty data stejně mají a občanku mi také mohou ukrást. Děsí mne jen, že bychom se spolehli jen na RFID.

    Brave New World jsem na itnernetu našel pouze v anglické verzi. Pokud někdo víte, kde to sehnat česky (klidně i v tištěné verzi), tak se ozvěte.