Hlavní navigace

Názor ke článku Nepotřebujeme další cache od Standa - Flash paměť předřazená disku je nesmysl: - Podle organizace...

  • 7. 2. 2007 17:07

    Standa (neregistrovaný)

    Flash paměť předřazená disku je nesmysl:

    - Podle organizace flash pamětí, cacheování jednoho sektoru znamená vymazání a opětovné naflashování typicky 64 kB dat se ztrátou 1 zápisového cyklu na tento blok. Tato operace je zdaleka nejpomalejší funkcí flash paměti. U SRAM je čtení i zápis stejně dlouhé.

    - Cache jsou často write-only - data se po chvíli bez použití zahodí. To znamená, že většina operací nad flash bude z těch nejpomalejších.

    - Cache má vysoký tok dat - u celodenně vytíženého PC proběhne diskovou cache terabyty dat denně. Při 1GB flash cache by to znamenalo nejméně 1000 úplných přepisů denně, ovšem vzhledem k předchozímu spíš mnohem víc.

    - Trvanlivost flash je typicky 100000 zápisů. Při praktických testech flash pamětí jako swap byla její životnost 0,5-1 rok. Zátěž při použití jako disková cache bude vyšší. Odhaduji životnost max. 1 měsíc. Provozní náklady 1000Kč/měsíc nejsou zajímave.

    - Flash paměti jsou řádově pomalejší než SRAM, a to zejména při zápisu. K čemu je systém, který občas nestihne ukládá do cache rychlostí, kterou čte z disku. Rychlé flash paměti jsou drahé nebo mají omezenou kapacitu, nižší počet cyklů, pomalejší zápis.

    - Při aplikaci předchozího by se proto vyplatilo vždy z disku číst 64kB dat. Takový požadavek však ignoruje geometrii disku i rozložení dat (řadič disku nic neví of souborovém systému).

    - Vypnutí napájení v nepředvídatelném okamžiku může znamenat ztrátu celéko 64kB bloku. Tomu lze zabránit rekuperační jednotkou napojenou na motor, která setrvačností ploten dokáže vyrobit dostatek proudu na dopsání bloku, ovšem za cenu pevného spojení s diskem (technologie samotná je ve většině disků již přítomna a slouží k parkování hlaviček).


    Při použití flash jako náhrady disku tyto výhrady neplatí: Jeden blok paměti udržuje konkrétní soubor, nemusí se aktualizovat podle právě prošlých dat. Flash disky obsahují mikrokontroler, který rozprostírá zápis. Tento mikrokontroler by šel použít i u cache, ale došlo by k dalšímu zpomalení zápisu. I přesto bych u flash disků příliš swap nezatěžoval.