Hlavní navigace

Názor ke článku Legální Windows za pajdu? Máme. od Lael Ophir - [67] D.A.Tiger A zase se dostáváme do fáze, kdy...

  • 23. 5. 2008 17:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [67] D.A.Tiger
    A zase se dostáváme do fáze, kdy plácáte nesmysly o věcech, o kterých nevíte ani zbla. Já vám doložím, že jste naproto mimo, a vy pak budete předvádět nějaké mlžení či tanečky kolem... No uvidíme.
    Nemůžete někoho "žalovat z trestného činu". Trestný čin vyšetřuje policie, a to buď na základě vlastní aktivity, nebo na základě podnětu (tím může být třeba trestní oznámení, aka udání). Soud proběhne na základě žaloby státního zástupce, a to ve formě stát proti pachateli. Pachatelem trestného činu podle českého trestního zákona může být jen osoba fyzická, která je příčetná a dosáhla v době činu patnácti let (§ 9, § 11 českého trestního zákona). Jde o princip "societas delinquere non potest", který je více či méně přítomen v celém kontinentálním právu (byť poslední dobou oslabuje, a některé evropské státy zavádějí náznaky odpovědnosti společností za trestné činy). Samozřejmě se trestného činu může dopustit konkrétní zaměstnanec při výkonu svého zaměstnání, například účetní může převést peníze na svůj účet místo na váš (a tak se dopustit krádeže).
    Viz:
    http://pravo.wz.cz/vyb/data/tr-odpov-a.s.ppt, slide 8
    http://www.psp.cz/kps/pi/PRACE/pi-5-270.pdf, analýza trestní odpovědnosti právnických osob v zemích EU pro PČR

    Váš kamarád použil SW protiprávně, a už z tohoto důvodu je "odměna" velmi pravděpodobně legální. A jak říkám, měl byste přijít s argumentem typu "aplikace abc.exe, která je součástí Windows, sbírá všechna hesla, a ta pravidelně odesílá na MS servery, což je doložené analýzou paketů tady a tam", a nikoliv "kamarádovi, který si ukradl OS, se deaktivoval, i když tvrdí, že nikde neklikal". To první by byl relevantní argument pro solidní diskuzi (reprodukovatelný a ověřitelný); to druhé jsou hospodské tlachy.

    Vy jste nepopsal ty vaše "operace s rozsáhlejšími soubory dat", ani jste nepopsal ty "naschvály". Na rozdíl od vás provádím poměrně běžně operace nad miliony souborů na Windows, a méně běžně na AIXu, HP-UX a Solarisu. Proto vím, že Windows/NTFS problémy nemá. Naopak si dobře pamatuji třeba AIX, a odpojující se FS, které měly velikost pár desítek GB, a byly skoro kompletně zaplněné cca 64kB soubory. Fsck potom "samozřejmě" trval půl dne až den, opravdu veliká radost na produktivním systému. Support IBM nám doporučil použít více menších FS, a nezaplňovat je na tak vysoké procento kapacity :)

    U délky souboru jsem měl na mysli tento problém:
    http://www.suse.de/~aj/linux_lfs.html
    A ano, vidím, že jeho část je již vyřešena. Pokud ovšem tvrdíte, že je problém s přesouváním souborů mezi FS, tak zřejmě ne zcela.

    Ad osobní údaje: no vidíte. c) anonymním údajem takový údaj, který buď v původním tvaru nebo po provedeném zpracování nelze vztáhnout k určenému nebo určitelnému subjektu údajů. A to je přesně případ aktivace Windows. Nebo vaše aktivace Windows vyžaduje (či odesílá) osobní údaje? A jak jsem tvrdil už výše, řada jiného SW je *zcela legálně* vázána na konkrétní, osobními údaji identifikovatelnou osobu (fyzickou či právnickou). Když si totiž koupíte třeba účto, nejspíš budete podepisovat smlouvu, kde na sebe ty prásknete jméno či obchodní jméno, bydliště či sídlo firmy a IČO/DIČ.

    Ohledně "Linux je shit" řeším tuto diskuzi. Nebo ve svých postech reagujete na něco, co jsem možná psal na jiný blog před rokem (a velmi pravděpodobně nepsal vůbec)?