Hlavní navigace

Názor ke článku „Je lepší Windows nebo Linux?“ je špatná otázka od Lael Ophir - [92] [93] Asi vám na tom Linuxu nevisí...

  • 25. 5. 2013 0:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [92] [93] Asi vám na tom Linuxu nevisí žádná aplikace, která by se odmítla ukončit. Většina lidí takovou nemá ani na Windows. Když se odmítá ukončit Control Panel, tak je to poněkud neobvyklé, protože se to běžně nestává. Je dost možné, že má například Explorer natažený nějaký doplněk, který se neukončuje.

    [92] [95] [96] Příkaz clear buffer má definované chování pro zapisovací mechaniky. Čtecí mechaniky pro něj nemají definované chování, a proto ho OS nemá posílat (stejně jako zapisovací mechanice neposíláte příkazy pro skener). Detekce typu mechaniky se provádí jinak, přes bitovou masku features zařízení. Jenže autor kódu byl prase, tak si detekci napsal po svém. Samozřejmě autor firmwaru té mechaniky mohl (a měl) použít na flash firmware jinou funkci, ale to nic nemění na špatném způsobu detekce typu mechaniky v Linuxu.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Killer_poke#LG_CD-ROM_drives

    Podle čeho byste chtěl psát drivery zařízení? Podle specifikace výrobce jednoho z chipů na plošňáku to prostě nejde, protože zařízení nutně nevyužívají všechny možnosti daného chipu, můžou je využívat různým způsobem, mají vyjma toho jednoho chipu ještě spoustu dalších obvodů, často mívají vlastní firmware, a výrobce HW nemá povinnost se držet zaběhnutých zvyklostí. Každé zařízení prostě může být jiné.
    U modemů to bylo vidět celkem dobře. Jednak ne každý model byl Hayes compatible, a potom i ty v principu kompatibilní používaly vlastní příkazy. Dalo by se říci že co model, to (celkem pochopitelně) jiná sada features i příkazů. A to dávno před příchodem Windows 95.

    [96] Pokud vystačíte s API nabízeným standardním C nebo Javou, tak máte vyhráno. Problém je v tom, že často potřebujete něco víc.
    Nemluvil jsem o programování deamonů, ale o jejich ovládání (zjistit které na stroji existují, nějaký zastavit nebo spustit).

    Po odinstalaci zůstává "bordel" úplně stejně i na Linuxu. Zůstane vám v lepším případě pár souborů v home adresáře, v horším i soubory v /etc, případně i jinde. Nemluvě o závislostech, které jiné aplikace nepoužívají, a které vám by default také zůstanou.

    [102] Na prvním místě problém nejspíš není v Control Panels, ale v nějakém rozšíření Exploreru od jiného autora (a to rozšíření samozřejmě lze odstranit). Na dalším místě Explorer sice je součástí Windows, ale samozřejmě ho můžete nahradit.