Hlavní navigace

Názor ke článku Jaké prohlížeče a systémy používají naši čtenáři od Harvie - PR Příspěvek ;-) Ja jsem utekl od nehorazne bloated...

  • 28. 1. 2010 1:19

    Harvie (neregistrovaný)

    PR Příspěvek ;-)

    Ja jsem utekl od nehorazne bloated Firefoxu ke Chromiu... Firefox sice ma o neco vic moznosti, ale ty bych vyuzil spis jako vyvojar rozsireni, nez uzivatel. Chromium zatim nema tak rozsahle API pro rozsireni, ale rozsireni se mnohem snadneji vytvareji, navic ma v sobe chromium debugovaci nastroje (ála firebug a webdeveloper) pro webdesignery.

    No hlavní pro mě je, že je chromium SUBJEKTIVNĚ asi 7-10x rychlejší, než Firefox a flash který se často moc roztahuje se dá zabít jedním příkazem (na gnome-panelu mám ikonku) bez pádu celého browseru. Akorát s paměťovou náročností na tom je Chromium podobně jako Firefox díky použití mnoha procesů (což lze zakázat za cenu pádu stability na úroveň firefoxu).

    Firefox je prakticky celý napsaný v tzv. XULu (něco na styl HTML+CSS+JavaS­cript) a zdrojové kódy tak vypadají jako webové stránky, což ale vyžaduje interpreter (případně JIT kompilátor) narozdíl od Chromia, které je nativně napsané v C(++).