Hlavní navigace

Názor ke článku Jak se na internetu kašle na zákony od Jiří J. - Já bych tak nějak souhlasil s [22], kopírovat...

  • 26. 9. 2009 12:15

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Já bych tak nějak souhlasil s [22], kopírovat knihy se neoplatí, kazety se kopírovaly celkem ve velkém i bez internetu. Nevím, možná to přijde jenom mě, ale v souvislosti s autorským zákonem se mluví hlavně proto, že najednou každý může na internetu vidět, jak je porušován. Mám dojem, že k té představě "masivního porušování autorského práva" přispívá hlavně globalizace - je toho daleko víc, než v minulosti, ne proto, že by se rozmohlo porušování, ale proto, že najednou nevíme jen o sousedovi, támhle Pepovi vedle z vesnice, ale o celém světě.
    Vývoj kultury a hlavně lidské touhy tvořit a vylepšovat (když už jsme u toho, vylepšil James Watt parní stroj legálně? - hodně lidí si dokonce myslí, že jej vynalezl) jen tak nějaký zákon nezastaví. Taky by mohla být zajímavá žaloba útočníků na obránce v případě, kdy obránci vylepšili své zbraně znalostmi získanými ze zbraní útočníků.

    Vím, pohledy do minulosti jsou v tomhle ohledu oblíbeným argumentem, někdo říká, že jsou zcestné, že je potřeba nový systém. Není od toho pak už jen krůček k uznávání New World Order a podobných věcí? Nedivil bych se, kdyby za .. 20 let byl kompletně cenzurovaný internet a lidé říkali, že to doba potřebuje.

    Závěrem snad jen to, že "správnost" a "špatnost" jsou vždy relativní pojmy. Není ani správné, ani špatné, že se zákony porušují, je to prostě důsledek vývoje. Vývoj se dá ovlivnit, ale zákazy (proti vůli dotyčného) nejsou ta pravá cesta.
    Autorský zákon mi přijde jako if(p == NULL) v místě, kde kód segfaultí. Nebylo by lepší chybu řešit u zdroje? Domnívám se, že aby rodiče začali učit své děti ctít práci někoho jiného a nevydávat ji za svou, musí nejdříve oni sami tuto myšlenku uznávat.
    Nemyslíte, že s mentalitou lidí (ve smyslu k porušování zákonů) souvisí také smysluplnost zákonů, jejich vynucování a bezohlednost "těch nahoře"? Že by ve státě s menší korupcí situace nebyla jiná? Ona přece jenom myšlenka "stát a zákon na mě serou, tak budu i já" má něco do sebe. Na druhou stranu - člověk je od přirození sobecký tvor, jak je možno pozorovat v celé historii.

    Úplně posledním závěrem bych dodal, že autorský zákon v současné společnosti - ano. Ale v takovém stavu, v jakém je teď. Je dobře, že existuje, ale je taky dobře, že je obcházen. Zlepšení nenastane při vynucování zákona, ale při posunu v mentalitě lidí. K tomu žádný zákon nepomůže.