Hlavní navigace

Názor ke článku Flash 10.1 a akcelerace videa od JeCh - Ono je to trošku popletené. Fascinuje, jak v...

  • 18. 11. 2009 21:21

    JeCh (neregistrovaný)

    Ono je to trošku popletené. Fascinuje, jak v tom mají lidé ještě po tolika letech zmatek...

    YouTube už podporuje HD video (720p) dlouho, nyní ale začal podporovat fullHD (1080p). FullHD video potřebuje pro přehrávání přibližně 2x vyšší výkon než HD. Můj starší PC s jednojádrovým CPU Athlon64 3500+ zvládal poměrně s přehledem HD, fullHD přehrál pouze s extrémně nízkým bitrate a stejně se občas video seklo. A to mluvím o nejvýkonnějších SW dekodérech (CoreAVC, libavcodec). Extrémně pomalé dekodéry jako QuickTime nebo Flash si s HD videem v H.264 formátu ani neškrtly. O fullHD se ani nemá smysl zmiňovat.

    Dvoujádrové procesory jsou pro přehrávání videa zcela na nic, pokud dekodér neumí dekódování paralelizovat a rozložit výkon na víc jader. Pokud vím, tak Flash 10 to neumí. Proto i na relativně výkoných dvoujádrových procesorech selhával s HD videem. Byl pomalý a navíc vše hrnul pouze přes jedno jádro.

    Pokud se dekódování videa předá grafice, zatížení CPU by mělo spadnout téměř na nulu. Grafika procesoru neodlehčuje, ale kompletně přebírá celý proces dekódování. Krásně to bylo vidět třeba ne mém MIDu s 1,33 GHz Atomem a GMA 500 GPU. Přes SW si neporadil ani s HD videem, ale pomocí DXVA dekódoval 1080p s prakticky nulovým zatížením CPU.