Hlavní navigace

Názor ke článku Podivný standard Office Open XML od Jirka Kosek - <i>Nevím, proč dáváte v souvislosti s ODF do...

  • 31. 10. 2006 16:18

    Jirka Kosek (neregistrovaný)

    <i>Nevím, proč dáváte v souvislosti s ODF do uvozovek slovo "otevřený". Otevřenost standardu ODF je prakticky ideální.</i>

    A jakou verzi ODF máte na mysli? OASIS ODF nebo ISO ODF? Jaký má smysl jeden formát standardizovat dvakrát na půdě dvou různých standardizačních organizací? Má to nějaký technický důvod, nebo je to jen marketing? Jsou ISO standardy otevřené, když se za jejich získání musí platit?

    V lepším případě bude ISO ODF totožné s OASIS ODF a ISO jej uvolní zdarma.

    Chápu, že se Sun s ostatními dohodl na jednotném formátu. Ještě bych pochopil, že ODF standardizovali v rámci OASIS. Ale cpát to do ISO je úlet, inspirovaný pouze obchodními zájmy. MS dělá samozřejmě totéž, akorát místo OASIS/ISO použává tandem ECMA/ISO.

    Já bych to se standardizačními organizacemi neviděl černobíle a už vůbec ne růžově. Obecně všechny dost byrokraticky nakynuly a kvůli prosazování zájmů svých členů nepracují vždy jen na těch správných věcech. Ve většině případů pak záleží na jednotlivých pracovních skupinách a jejích členech jak jsou otevřené připomínkám při návrhu standardů a jak kvalitní výsledek nakonec vytvoří.