Hlavní navigace

Názor ke článku Šok: Oficiální e-knihy vznikají pomocí technologie OCR od Tomik - [4] OCR se dělá přímo z PDF, ale...

  • 1. 4. 2014 19:30

    Tomik (neregistrovaný)

    [4] OCR se dělá přímo z PDF, ale i tak je to samozřejmě drahé a zdlouhavé, protože to generuje dost chyb. Přidejte k tomu formátovací onanii a převod do e-knihy se třeba nikdy nezaplatí a dělá se jen proto, aby byla kompletní série, splnila se smlouva příp. to vypadalo dobře v číslech. Jakou péči tomu pak lidé věnují...

    [7] S komunikací problém nebývá, nakladatelé dají, co mají, ale problém je, že často nemají. U starších knih už třeba existuje pouze (!) to PDF. Tam, kde mají alespoň InDesign taky není vyhráno, protože kniha třeba vypadá dobře na papíře (proto byla tvořená), ale že by si někdo lámal hlavu s nedělitelnými mezerami, odsazením a třebas i návazností bloků. Viděl jsem i experty, kteří dvousloupcovou vazbu psali "ručně" tabelátorem!

    Situace se pomalu lepší, protože si už nakladatelé uvědomují, že musí s e-booky počítat už během tvorby knihy a jakmile existuje kvalitní podklad, je radost s takovou knihou pracovat (rychle, levně, kvalitně). Zatím to jsou ale spíš vlaštovky než naopak. Pro zajímavost, situace je v některých případech tak smutná, že se pro tvorbu e-knihy raději použije OCR verze z warez fóra, protože je kvalitnější než originál, který má nakladatel.