Hlavní navigace

Názor ke článku Bezpečné uspání s šifrovaným diskem od Jiří J. - Když jsem měl ještě T500, dělával jsem to...

  • 11. 5. 2012 20:50

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Když jsem měl ještě T500, dělával jsem to podobně, ale vlastně celé "ručně", přes ioctl se přepnul na tty6, pustil luksSuspend, echo mem > /sys/power/state, apod.
    Co jsem ale navíc ošetřil, byla (ne)možnost přepnout na jiný tty terminál. Nenašel jsem na to žádnou utilitku, jen ioctl VT_LOCKSWITCH, takže jsem si napsal malý C prográmek - http://pastebin.com/tC78pBRw - který přepne na daný TTY terminál a zamkne přepínání. To je odemčeno až po správném zadání hesla pro LUKS (až luksResume pouštěný v cyklu uspěje) v rámci přepnutí zpět na tty7.

    Stejně to ale není ideální řešení - záleží na tom, co chcete chránit. Pokud je puštěný např. thunderbird a má v paměti cache většiny mailů, je zašifrovaný a zamčený disk nanic. To už raději suspend-to-disk do zašifrovaného swapu a přepsání paměti náhodnými daty před vypnutím systému.

    Paranoidní kamarád si udělal boot z USB flashky a má disk zašifrovaný celý (bez MBR, bez LUKS hlavičky, celý disk jako jeden velký šifrovaný PV pro LVM) - taky řešení pro někoho, uspává do swapového LV.