Hlavní navigace

Názor ke článku Pepa Vojtek: Podvodník nebo oběť? od B.F.U. - [36] ad 36: Ok, došlo k nedorozumnění, mrzí...

  • 16. 5. 2012 7:03

    B.F.U. (neregistrovaný)

    [36] ad 36: Ok, došlo k nedorozumnění, mrzí mne to.

    Ale k věci:
    1) souhlasím, že za kvalitně odvedenou práci si člověk zaslouží odměnu. Ale důležité je to "kvalitně". Pokud Vám zedník postaví zeď která po měsíci spadne, budete ji reklamovat. To samé se týká jakéhokoliv fyzického produktu. U duševního vlastnicktví (hudba, knihy, software) je ovšem daleko složitější jakoukoliv reklamaci prosadit. Zkuste například reklamovat knihu protože se Vám nelíbil obsah (a kdyby jse ji znal pedem nekoupil byste si ji).

    2) Nikde jsem netvrdil, že hudba (nebo jakékoliv jiné dílo) má být zadarmo. Vy jste ale zjevně nabil pocitu že ano, mouhu se zeptat na základě čeho?
    Každopádně, za nejrozumnější způsob platby považuji model kdy v plné výši platím za originál (tedy u hudby za živé vystoupení), chtít prakticky stejnou cenu za kopii mi přijde zlehka nemorální (ani se raději nebudu znova vyjadřovat o té kvalitě)

    3) když už je mi tedy podsunuta myšlenka o tom, že za hudbu se nemusí platit, tak pro pořádek: OSA vybírá poplatky z prázdných médií, kopírovacích zařízení a mnoha dalších věcí s tím, že se předpokládá, že dané věci budou použity pro "ne-tak-úplně-legální" zkopírování díla. Z těchto poplatků snad má kompenzovat autory za to že je jejich dílo kopírováno bez jejich svolení. Nebo to snad nedělá? Protože pokud to dělá, pak každý kdo si vytvořil kopi, již ve skutečnosti zaplatil (biť mnohonásobně nižší cenu než by si přál autor). A nutno podotknout, že zákony v ČR (proti vůli mnoha vydavatelů, zdá se) stále povolují kopii pro vlastní potřebu, kromě chráněných vyjímek, ale ta vyjímka se blbě uplatňuje např. u TV či rádia.

    4) Pokud však nutně trváte na ukázkách díla za něž se dlouhodobě neplatí (míněno z pohledu spotřebitele), tak s ohledem na server na němž diskutujeme navrhuji opět návrat k SW, konkrétně pak linux a některým jeho distribucím, jako je debian či ubuntu. Nebo ji jen různé grafické nástavby pro něj.

    Jinak, pokud trváte na analogi z běžného života (proč? sw není součástí běžného života?), tak můžete zkusit něco obdobně hmotného - teď má nějaká banka reklamu na věci za něž se neplatí, ale uvádí tam i reálnější "věci" jako třeba prátelství (jež mi přijde obdobně hmotné)

    [37] Zkuste se tedy svou radou sám řídit, budete tak mít šanci dožít se možná i důchodového věku.