Hlavní navigace

Názor ke článku O Xubuntu, chybičce a velké prasečině od Jiří J. - Když jsem někdy potřeboval do Debianu dostat novější...

  • 2. 11. 2009 1:44

    Jiří J. (neregistrovaný)

    Když jsem někdy potřeboval do Debianu dostat novější verzi balíku (Git 1.6 na lenny, mdadm ze sidu na squeeze, aby nekonfliktil s udevem, ...), většinou pomohlo přeplácnout starší balík novějším přes dpkg. V případě takového LVM to až tak snadné nebylo, na to aplikuji metody použitelné i místo této "prasečinky".
    V případě, že jde o jednu samostatnou aplikaci, tak stáhnu tarball se zdrojovými kódy a nainstaluji do /usr/local, doufajíc, že v Makefile je i "uninstall" target - pokud není, tak separátní prefix. Když jsou problémy s verzemi knihoven, prostě stáhnu tarbally novějších, upravím LDPATH a provedu statický link. Jako dočasné řešení to zatím vždy stačilo.
    V případě knihoven, na kterých závisí debianí balíky (jako tento případ) buď upravím LDPATH, nebo novější verzi přeplácnu tou starší, na úrovni souborů. Balíčkovací systém nic netuší a pokud aplikace šlapou v pořádku, není problém. Až je chyba opravena, stačí si vynutit reinstalaci balíku s knihovnou a nová verze přeplácne moje nakopírované soubory. Je to možná elegantnější, než tvořit vlastní balíček.