Hlavní navigace

Názor ke článku Je PHP jazyk pro amatéry? od Inkvizitor - [39] Asi jsem to explicitně neuvedl, ale Scala...

  • 4. 1. 2009 22:24

    Inkvizitor (neregistrovaný)

    [39] Asi jsem to explicitně neuvedl, ale Scala se používá zejména nad JRE a dokáže bez problémů importovat a používat javovské třídy a tím pádem má přístup i ke všem javovským knihovnám. Ve skutečnosti to je hlavní důvod, proč jsem si se Scalou něco začal, protože jsem byl frustrovaný situací ohledně knihoven např. pro OCaml, zatímco u Pythonu může někdy trochu brzdit rychlost (poměrně velmi pomalý běh PyLintu, který odchytí problémy vzniklé dynamickou povahou Pythonu, je klasický příklad. Napadlo mě řešení té pomalosti pomocí diskové cache, ale narazil jsem na problémy s picklováním uzlů AST stromu).

    Podpora v IDE je poměrně dobrá, ikdyž já mám zkušenosti skoro výhradně s NetBeans, plugin do Eclipse jsem jenom letmo vyzkoušel a IDEA nepoužívám. Pomocí té kombinace Maven / NetBeans je možné jak poměrně snadno testovat projekty Liftu, tak i vytvářet přímo WAR soubory jako z javovských projektů. WAR se nacpe do adresáře nějakého servletového stroje a jede to.

    Scala ale běží i nad .NETem a dá se v ní dokonce skriptovat, ikdyž oproti klasickému #!/usr/bin/env neco je třeba trošku obskurnější hlavička.