Hlavní navigace

Názor ke článku Proč HTML5 potřebujeme jak prase drbání? od David Majda - [9] Adame, nevěřím že překřížené tagy a pár...

  • 12. 7. 2007 11:05

    David Majda (neregistrovaný)

    [9] Adame, nevěřím že překřížené tagy a pár dalších jednoduchých pravidel podobných XML-well-formdness by nějak významně rozšíření webu zabránily. Mám pocit, že většina lidí, co píše stránky ručně, by byla schopna se s prskajícím prohlížečem vypořádat. A zbytek tvůrců používá nástroje typu FrontPage, takže by na tyto problémy nenarazili (pokud by nástroje generovaly striktní kód, což by dělaly, když by musely). Ale nevím, možná na tvém pohledu něco je.

    Osobně se na to koukám radši spíš ekonomicky: Kdyby se web vyvíjel striktně, vzrostly by mírně náklady na tvorbu stránek, protože by byla nutná pečlivější práce s HTML. Také by bylo mírně složitější vyvinout nástroje produkující čistý kód místo tag soup. Vyšší náklady = méně stránek, méně nástrojů.

    Na druhou stranu by ubylo problémů s kompatibilitou prohlížečů a tedy s laděním stránek. Také by to pomohlo tvůrcům všech nástrojů, které mají HTML jako vstup. Náklady na obojí by tedy mírně klesly. Menší náklady = více stránek, více nástrojů.

    Velká otázka je, která z těchto dvou položek je větší, a jak by se pohnuly náklady (a tedy počty stránek, nástrojů a tím i celý vývoj webu) v celkovém součtu.