Hlavní navigace

Názor ke článku CSS2.2 bude? od Miloslav Ponkrác - [3] Jenomže WHATWG se musí pohybovat tam, kam...

  • 27. 10. 2007 0:48

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [3] Jenomže WHATWG se musí pohybovat tam, kam HTML/XHTML2 svojí velmi nekvalitní a amatérskou prací W3C tyto technologie dostalo. W3C nikdy nebyla schopna kvalitně řídit vývoj těchto technologií, takže bylo nutné neustále nějak improvizovat, doplňovat, nebo domýšlet chybějící věci ve W3C standardech. Teď je to tam, kde to je, a právě přístup skupiny WHATWG považuji za nejlepší (a v podstatě jediný možný z praktického hlediska) možný.

    Pravdou je, že WHATWG trpí megalomanií v jistých ohledech, ale na druhé straně konečně vzniká praktický standard s ohledem na současný stav (tedy i ten bordel, o který se W3C nemalou měrou zasloužila). Ale základní myšlenka - tedy specifikace přesného způsobu parsování HTML (což je věc, na kterou se W3C taky vykašlala - a naprosto nedefinovala ani tak základní věc, jako je přesný způsob parsování HTML - čímž mimo jiné taky způsobila nejasnosti a bordel) je naprosto správná. A je správné i to, že hodlají zachovat zpětnou kompatibilitu za cenu složitějšího, ale relativně snadno implementovatelného parseru HTML.

    Nemohu si pomoci, ale WHATWG skupina mě překvapuje už minimálně tím, že při jejích činech a jednáních vidím asi tak 1000x větší koncentraci zdravého rozumu i odborné erudice, zatímco u W3C vidím je mlhu, zmatek, neschopnost a neustálé dovolávání se autority a házení chyb na druhé.