Hlavní navigace

Názor ke článku CSS2.2 bude? od Miloslav Ponkrác - [1] To, že Vy jste nadšen pro CSS3,...

  • 26. 10. 2007 10:32

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [1] To, že Vy jste nadšen pro CSS3, nic neznamená. Všechny specifikace W3C jsou pouze DOPORUČENÍ a jako takové se nemusí uchytit, ba dokonce ani respektovat. Nejsou naprosto pro nikoho závazné.

    Už při vývoji HTML se W3C sem tam utla a byla nucena leccos respektovat, nebo uznat, že její standard není nejlepší, případně, že je nucena prostě opsat živelný vývoj, který proběhl samovolně, protože W3C nenabídla kvalitní a dostačující standard pro HTML sama.

    Vývoj XHTML mi připadá podobně ujetý - nekompatibilita a úplně nový standard v poslední verzi je podle mě další ujetina a věc, kdy je W3C zcela mimo reál, a který se IMHO nikdy neuchytí.

    U CSS je bohužel totéž - jednak CSS není mezi verzemi zcela kompatibilní, například gramatika CSS 1 je trochu jiná, než gramatika CSS2 a ta je zase jiná, než gramatika CSS2.1. Přičemž samozřejmě W3C nezapomnělo slíbit, že gramatiku upravovat nebude. Stejně tak některé věci se chovají jinak v CSS1 a jinak v CSS2. A jak to má chudák browser poznat, podle které verze se má chovat - a vůbec, proč v tom W3C dělá bordel?

    Odhlížím od toho, že na CSS3 se čeká už poněkud déle, než je zdrávo, a že efektivita práce W3C je poněkud ... (cenzurováno).

    Bohužel problém je stále týž - W3C neustále kašle na praxi a na praktické požadavky a na použitelnost a notoricky všichni házejí chyby na výrobce prohlížečů, ale pravda je taková, že W3C zdaleka není svatá a nějaké to zbičování viníků v této organizaci by vůbec nebylo na škodu.