Hlavní navigace

Názor ke článku Budovat web jako ekosystém od Martin Hassman - Dobře, pokusím se vysvětlit podrobněji, bude pak pochopitelnější,...

  • 27. 6. 2007 11:49

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    Dobře, pokusím se vysvětlit podrobněji, bude pak pochopitelnější, co zmiňovaná porovnání znamenají.

    To, že některé technologie v jisté oblasti, řeší totéž, ale jinak (a přesně o tom píšu - o konkrétních oblastech použití), automaticky neznamená, že technologie, která má použití i mimo tento společný průnik, je lepší a nemají se od sebe čemu učit, nebo jednou obě sloužit jako inspiraci třetí technologie, která jednoho dne snad nastoupí a možná jednu z nich nebo dokonce obě nahradí.

    SVG vs. canvas - myslím, že za pár let se budeme divit. Osobně bych tipoval, že v oblasti webové grafiky poměr SVG : canvas bude tak 50 : 50, možná i trochu víc pro canvas. Právě tím, že každý z nich má odlišný přístup se skvěle doplňují (asi víc než konkurují). Na tu správnou technologii pro vektory na webu si ještě počkáme. Překvapilo mě, že už dnes, kdy specifikace canvasu není zdaleka finální, Yahoo! používá canvas v produkční aplikaci, zatím nevím o podobném použití SVG na webu od tak veliké firmy (rád se nechám přesvědčit o opaku).

    CSS a XSLT si pro definici zobrazení dokumentu konkuruje (tady asi skutečně spíše platí konkuruje, než doplňuje) už léta, viz diskuse např. na xml.com (to, že CSS definuje vzhled dokumentů přímo, zatímco XSLT definuje vzhled dokumentu jeho transformací do jiného - libovolného - jazyka, který již má definováno své zobrazení, je technický detail).