Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od Miloslav Ponkrác - [41] Předpokládejme, že kvalitu formátu posoudit lze a...

  • 5. 10. 2007 16:26

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [41] Předpokládejme, že kvalitu formátu posoudit lze a to docela objektivně. Kritéria zákazníků nejsou měřítkem kvality, jsou měřítkem pouze jejich ochoty něco koupit.

    Jinak já jsem třeba autorem programu pro ovládání EKG a měření hemodynamiky krve, který se prodává v USA, a netroufnul bych si tvrdit, že jako autor tohoto programu jsem největší odborník na kardiologii. Takže analogicky je naprostá hovadina tvrdit, že autor programu je na něco největší odborník. Totální kravina.

    Jasan, že přechod se zaplatit musí. A já prostě vidím, že výnosy bohatě převáží náklady. Čína není irelevantní příklad, to že to tam neznáte a cucáte si z prstu jak to je v Číně s počítači je Váš problém. Prostě Čína dělá rozhodnutí, které jí prospívají a i to je (samozřejmě mimo řady dalších důvodů) příčina její prosperity.

    Ten poslední odstavec jsem natvrdo na jogurty převedl proto, že Vy všechno převádíte na nenávist proti Microsoftu. Max Vám řekl to samé co já jen se nešikovně a možná i nepřesně vyjádřil.

    Řeknu Vám to natvrdo - já chci vidět ve státní správě to co je výhodné pro stát a občany a ne co je výhodné pro Microsoft. Pokud se dosáhne kompromisu a bude to výhodné pro stát i pro Microsoft, je to ok. Čína to takto udělala - zavedla si otevřený formát dokumentů, aniž by udělala jakékoli restrikce proti Microsoftu - protože o Microsoft se tu vůbec nejedná. A já chci to samé a ten článek je to samé - je potřeba zavést naprosto otevřené a právně neomezené formáty dokumentů do státu, jeho řízení a do komunikace s občany - nic víc a nic méně.

    Pokud Vy, nebo pár dalších pomatenců či fanatiků do toho začnete cpát Microsoft, nebo dokonce tvrdit takové ptákoviny, jakože program je důležitější, než formát je Vás problém - ale o tom otevřené formáty ve státní správě nejsou.