Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od LO - [37] Implementace starých formátů MS Office (DOC/XLS/PPT) samozřejmě...

  • 5. 10. 2007 3:03

    LO (neregistrovaný)

    [37] Implementace starých formátů MS Office (DOC/XLS/PPT) samozřejmě je možná. A samozřejmě za úplatu.

    Kontinuitu dokumenového formátu vám právně nikdo nezajistí. Jak chcete právně zajistit, že ODF 2.0 nebude mít zásadní koncepční problémy, že OOo nebude mít kritický bug (poslední verze, jak jste asi zaregistroval, má celkem problémy) apod.? Nicméně co trh umí zajistit je to, že vždy existuje cesta vpřed. Například pokud by MS zítra zkrachoval, a po jeho produktech zbyla jen díra do země (ne, MS se ke krachu nechystá, a po krachující firmě zůstane spousta věcí, ježto bankrot v USA není totéž co v ČR), lze použít stávající MS software pro bezproblémový dávkový export dokumentů do jiného formátu. A firmy by se přetrhly, která to udělá lépe a levněji. Ony by ty firmy samozřejmě nakonec dostaly data i z hliněných tabulek, psané neznámým jazykem a neznámým písmem - pro zákazníka (resp. jeho peníze) cokoliv.

    Povídejte, jaké klady by přinesl přechod na otevřené formáty? Nezávislost na dodavateli? To těžko, když dnešní dva otevřené formáty OOXML a ODF implementuje "vážným" způsobem vždy jen jejich autor. Omezení korupce? Těžko; ta bují i třeba v zadávání stavebních zakázek. Úspory? To asi těžko, protože bezprostředně jde jen o náklady.

    Nakonec musím zopakovat, co jsem psal už na začátku. Autor blog postu popisuje něco úplně jiného. MS má moc velký podíl na trhu desktopů. To se nejlépe "napraví" tak, že se budou vyžadovat formáty, které MS nepoužívá, ale oblíbenci autora blogu (zřejmě Sun, IBM, MySQL AB a Open Source Development Labs) ano. To pomůže oblíbencům autora, aby si ukousli větší kus tržního koláče. Státní správa tu ale naštěstí není jako nástroj pro realizaci pubertálních snů.