Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od Miloslav Ponkrác - [34] Dnes jsou určité věci zaručeny. Například je...

  • 5. 10. 2007 1:01

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [34] Dnes jsou určité věci zaručeny. Například je naprosto zaručeno, že formáty .doc, .xls, a další nemají veřejnou dokumentaci, že jsou kladeny všemožné překážky implementaci těchto formátů do jiných programů - je nutné používat reverzní inženýrství, které je pracné, neúplné, nedokonalé. Oficiální volná dokumentace k těmto dokumentům bez právního omezení neexistuje. Tržní subjekt - tedy Microsoft se zde skutečně bude chovat naprosto racionálně - tedy bude se snažit tento stav udržet, nedostane-li přes prsty jiným mechanismem.

    Pořád vycházíte z mylné domněnky, že program je důležitější, než formát a to je naprostá kravina s prominutím. Naopak formát je důležitější, než program.

    Pokud přestane fungovat program (jako například teď Excel 2007 špatně funguje a nedokáže dobře sčítat a násobit - jistě jste zareagoval tu chybu, že při výsledku 65535 to napíše úplně něco jiného - a Excel je nepoužitelný). Pokud přestane fungovat program, ať už v důsledku chyby, nebo nepodpory či stažení z trhu, což jak jste sprvně uvedl není nikdy zaručeno, že se to nestane, stanou se z Vašich dokumentů jen bezcenné hromady bajtíků.

    Jakmile znáte formát, můžete používat nejen program, ale v případu přechodu na jiný program, nebo na jiný systém, nebo na něco jiného provést implementaci formátu, případně konverzi do jiného a jedete dále.

    Souhlasím s Vámi v tom, že přechod na jiný formát u tak velkého celku jako je státní správa není zcela jednoduchý, ale ve výsledku přechod na otevřený formát je potřeba a přinese daleko více kladů, než záporů a mimo jiné i značné úspory jak na straně státu, tak na straně občanů komunikujících se státem.

    Pokud vhodný a dotažený formát není, je možné vzít existující a dotáhnout ho - není třeba se soustředit jen na dnešní možnosti. Nejsem utpista a vím, že celý proces přechodu na otevřené formáty není záležitost jednoho roku.