Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od Miloslav Ponkrác - [25] Mě vůbec nezajímá, co asi bude Microsoft...

  • 4. 10. 2007 13:18

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [25] Mě vůbec nezajímá, co asi bude Microsoft dělat - mě zajímá jen to co je skutečně ZARUČENO. V podnikání a obchodě platí jen to co je smluvně podloženo - a kupodivu ani velké firmy v případě klíčových softů nejednají jinak. Takže se prosím bavme jen to co je zaručeno právně, nikoli o tom, co asi Microsoft udělá.

    Za druhé jste vůbec nepochopil problém. Nejde tu o MS Office, ať si klidně státní správa používá MS Office, kde je problém? Už jednou jsem psal, že nejde o to, jaký program se bude používat, ale o FORMÁT!!!

    Jinak s Vámi absolutně nesouhlasím. Ano, člověk si musí koupit počítač, boty, atd.. - ok, ale už by neměl mít povinnost si koupit Windows a MS Office, aby mohl komunikovat se státní správou - a bohužel dnes se bez toho v řadě případů u státní správy nehnete.

    Stejně tak je docela laciné a demagogické to Vaše odvedené pozornosti na to, že státní správa má řešit jiné problémy. IT pracovníci od státní správy mají řešit právě tyto problémy, které se tu píšou, a správci sítě ve státní správě tam určitě nejsou proto, aby primárně řešili korupci a jiné problémy. Zametat pod koberec důležitou věc Vám jde docela dobře. Tím nechci říci, že by státní správa neměla řešit ty věci co píšete, ale používání dokumentů v otevřeném formátu je věc předůležitá - a mimo jiné se zavedením otevřených formátů též bojuje proti korupci, byť nepřímo.

    Řešení otevřených formátů ve státní správě je tak důležitá věc, že mnoho jiných států si to vzalo jako velkou prioritu a Microsoft má z toho hlavu poněkud v pejru. Proto se snaží udělat iluzi otevřenosti pomocí OOXML (ovšem k čemu je formát, jehož implmentace je tak nesmírně drahá, jako je u OOXML). Ne ne, otevřenost formátů ve státní správě je nesmírně důležitá část elektronizace dokumentů a zároveň omezení korupce.

    To, že dnes není žádný formát dotažen nic neznamená - prostě se dotáhne. Tečka.