Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od Miloslav Ponkrác - [21] S odstavcem, kde pucujete Linux ohledně Unicode...

  • 3. 10. 2007 20:52

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [21] S odstavcem, kde pucujete Linux ohledně Unicode naprosto souhlasím. Stejně tak jako tu reakci ohledně velikosti souboru jakožto ne až tak zajímavé věci.

    Ale s prostědkem nesouhlasím. Ne, co používá státní správa interně mě a všechny občany zajímat musí. A to proto, že tyto interní dokumenty musí státní správa skladovat a archívovat a musí být přitom nezávislá na libvolné firmě a musí být zaručeno, že tyto dokumenty někdo přečte třeba i po padesáti letech, nebo je alespoň převede do jiného formátu. Tohle u dokumentů Microsoft Office zaručeno prostě není.

    Všimněte si, že se tu mluví o formátu dokumentů, nikoli o databázi. Vnitřní formát databáze je celkem nezajímavý, důležité je, že ta data v databázi jsou v běžné známém, popsaném a čitelném formátu.

    Dále bych podotknul, že je jasné, že OpenOffice je horší produkt, ale že o tomto ten problém není. Vy si jako kolovrátek dosazuje ODF a OpenOffice a jste vedle jak ta jedle. Klidně ať se používá něco úplně jiného, protože NEJDE O PROGRAM, ale o FORMÁT!!! Už to k sakru chápete?

    K čemu mi je, že DNES MS Office podporuje řekněme až deset (plus mínus) let staré formáty, když za rok je podporovat nemusí. Každá komerční firma, pro kterou by byla jejich data klíčová by si vymínila už ve smlouvě, že formát dat bude podporován pro její klíčový soft minimálně deset i více let dopředu, a že dodavatel se ZAVAZUJE tuto podporu zajistit. A toto by bylo přímo ve smlouvě. A já se tedy ptám, jakouže záruku dává Microsoft, že současné formáty, nebo staré formáty budou za rok, za dva, za pět let podporovány jeho programem? Pokud tato záruka bude právní a v případě nedodržení bude představovat velmi citelné sankce pro Microsoft, pak ano, dokážu si představit přiměřenost a možnost použití proprietárních formátů ve státní správě. Pokud je to jinak, pak jde o hazard, který zafinancujeme my všichni, budeme-li mít smůlu.

    To, že dnes neexistuje otevřený dotažený standard pro dokumenty - dotaženo není ani ODF, ani OOXML nic neznamená - lze takový standard dotáhnout do konce, nebo vytvořit zcela nový. Případně si klidně naše česká správa klidně může vytvořit svůj XML formát, který se uzákonní a lze jej transformovat na jiné formáty, i budoucí nástroji, který bude zdarma k dispozici každému českému občanovi. Toto je jen příklad - možností je mnoho a je jedno, která se zvolí, ale ta možnost by měla bezplatně umožnit komunikovat každému českému občanovi s počítačem, který vlastní jeden ze tří nejrozšířenějších operačních systémů (Windows, Linux, Mac) bez toho, aniž by si musel kupovat jakýkoli sw.