Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od LO - [15] Já myslím, že jsem pochopil dobře. Přečtěte...

  • 3. 10. 2007 19:29

    LO (neregistrovaný)

    [15] Já myslím, že jsem pochopil dobře. Přečtěte si ještě jednou blog post, o kterém se bavíme. První věta - definice problému. Zbytek odstavce - analýza příčiny. Zbytek textu - opatření k nápravě. Já se ptám, proč by státní správa měla "napravovat" to, že (podle autora) Microsoft ovládá svými Windows daleko přes 90% trhu s operačními systémy pro desktop.

    Když hovoříme o standardech, ty samozřejmě mají smysl. Například (původně průmyslový standard) Unicode je velkým úspěchem. Vývoj v tomto ohledu zaspala komunita. Windows NT jedou v Unicode od kernelu až po COM od roku 1993, a MS Office ukládá dokumenty v Unicode od roku 1997. Tak okolo roku 1997 komunita pomalu učila Linux kódovou stránku 8859-2 (to je ta, co neumí ani české uvozovky). Dnes unixy používají code pages a UFT-8 přes jedno API, a na discích, v DB i kdekoliv jinde končí směska dat v různých kódových stránkách. A samozřejmě funkce (g)libc typu strchr neumí ani najít znak ve stringu, pokud je hledaný znak mimo ASCII (ježto v UTF-8 má ten znak více charů).

    Proč by někdo měl vidět do formátu dat státní správy? Můžete si naprosto rovně a nediskriminačně koupit MS Office, nebo si vyžádat dokument v jiné podobě (mimo jiné na papíru). A co používá státní správa interně, to je její věc. Má státní správa používat místo Oracle DB s features MySQL jen proto, že ta horší lépe odpovídá ANSI SQL?

    OOXML má samozřejmě problémy. Naštěstí ne tak veliké, jako ODF. Například popisuje vzorce, umožňuje pracovat s hebrejskými a arabskými dokumenty, a umožňuje převést stávající dokumenty beze ztrát. Bohužel díky snahám firem Sun Microsystems a IBM (a jejich přátelům) se standardizace zbrzdila. Je smutné, když se někdo snaží zabránit přijetí standardu proto, aby prosazoval svůj zjevně nekvalitní produkt (viz podíl na trhu, peněženkou se už hlasovalo) netržními prostředky.

    Ještě bych se pozastavil nad tou inovací, které nestandardizovaná řešení údajně brání. Ta inovace spočívá v tom, že Sun Microsystems protlačí netržními prostředky na trh svůj podřadný produkt, který za konkurencí zaostává o cca 5-10 let? Wow, to je inovace. A když jsme u vendor lock-in, kdo asi bude schopen otevřít dokumenty OpenOffice, které rozhodně nelze interpretovat pouze na základě implementace ODF? Uvědomte si také, že MS dnes dovede nabídnout zpětnou kompatibilitu Office dokumentů po cca 15-20 let. Naopak ODF dnes nemá kompatibilní ani vzorce v tabulkách (protože jsou application specific) - není zajištěna ani interoperabilita, natož kompatibilita. A to chcete protlačovat? Smutné.

    [20] Velikost souboru je za dnešních podmínek poměrně nudná věc (zvlášť když se data dají komprimovat na úrovni uloženého souboru, file systému, transportu atd). Aplikace ale potřebují pracovat s datovým typem, který jí umožní popsat dokumenty české i česko-francouzské. Je zbytečné kvůli tomu psát (prodávat, udržovat, podporovat) dvě různé aplikace.