Hlavní navigace

Názor ke článku Používání otevřených standardů je potřeba uzákonit od LO - To je samozřejmě nesmysl. Státní správa používá technologie,...

  • 3. 10. 2007 16:27

    LO (neregistrovaný)

    To je samozřejmě nesmysl. Státní správa používá technologie, které jí vyhovují. Kdyby se držela vždy standardů, byly by jejich dokumenty v kódové stránce KOI-8-CS, protože to je český standard pro znakovou sadu (bohužel zcela nevhodný), nebo 8859-2, což je mezinárodní standard, který neumí ani korektní české uvozovky.

    Ve totiž celý problém stavíte tak, že jistá firma Microsoft má na trhu velký podíl, a je třeba najít způsob, jak ten podíl zmenšit. Možná je to váš zájem, a možná na to ve své firmě máte peníze a čas. Ale proč by to mělo být v zájmu daňového poplatníka, nebo dokonce státní správy? Naopak lze vyjmenovat řadu důvodů, proč otevřené formáty nejsou vhodné. Například nejsou dostatečně dokumentované (standard ODF nepopisuje ani vzorce tabulkových kalkulátorů); existuje jediná plná a slušná implementace (OpenOffice), která navíc píše soubory, které nelze interpretovat ani při plné implementaci ODF (protože ODF řadu věcí nepopisuje); ta jediná implementace je tržně zcela neúspěšná, a je otázkou, jestli má nějakou budoucnost; stávající dokumenty nelze do otevřeného formátu PDF převést beze ztrát.

    Takže si to vyjasněme. Jaké jsou vaše zájmy, a proč si myslíte, že státní správa by měla mít zájmy stejné?