Hlavní navigace

Názor ke článku Mentalita linuxových fanatiků... od Hobil - Jsem bfu? Asi ano. Neprogramuju, nevytvářím webové aplikace...

  • 27. 1. 2008 21:07

    Hobil (neregistrovaný)

    Jsem bfu? Asi ano. Neprogramuju, nevytvářím webové aplikace ani stránky, dokonce nemám ani svůj blog.
    Začínal jsem s dosem, přes wokna 3.1, 95, ME jsem dospěl k XP, postupně jsem si vybudoval databázi free prográmků, které byly (pro mne) nutné, abych se mohl ve woknech normálně pohybovat. Systém jsem se naučil zabazpečit, přeinstalovat, opravovat registry atd atd, vesměs s podporou třetí strany (míněno nemikrosoftích utilit). Domácí kancelář - vesměs práce s texty - text602, calc602, později staroffice, dnes openoffice, OCR, sem tam nějaká hra. Mám trochu úchylku - snažím se mít systém v cajku, takže správa systému je pro mne spíš zábava, než protivná povinnost. Postupně jsem začal spravovat (wokenní) počítače řadě známých, typických bfu.
    Linux jsem zkoušel už v době Suse 6.4, kdy suse ještě nebyla německá. Nešel mi nainstalit - nekompatibilní hardware. Nicméně jsem vždy čas od času pokoušel štěstí, takže jsem časem rozchodil řadu dister (v dualbootu, samozřejmě).
    Dnes se pohybuju hlavně v Mandrivě, na noťasech mám DSL a Puppy. Postupně jsem zakoupil pár knížek, řekněme, že jsem se dostal na úroveň pokročilejšího usera. Jediné, pro co udržuju funkční instalaci woken je nedostupnost funkčního OCR v linuxu. Buď jde o parodii na OCR ve stylu gocr, nebo o předraženou komerční aplikaci v řádu desítek tisíc. (Používám FineRead 7). V linu neběhá.
    V linu není problém s tiskem, skenerem, digiťákem, kapesním počítačem, čtečkou karet ani se zvukem. Ovladače jsou součástí distra, nic se nemusí nikde hledat a stahovat.
    Wokna jsem přeinstalovával naposledy před 2 měsíci. Diskotéka. CD s ovladačem pro tiskárnu. CD s ovladačem grafiky (nakonec bylo nutné stejně hledat na internetu novější verzi), dtto pro zvuk, čtečku, klávesnici,SCSI,­.... Diskotéka. Někdy se CD už nenajde (stěhování), takže otevřít bednu, vytáhnout kartu, přečíst potřebné údaje, dát zpět, znovu spustit comp a hledat na internetu). Skenner v XP nechodí. Pravda, není nejnovější, ale chodit by mohl (v ME chodil, ale tenhle bastl opravdu nebyl moc povedený).
    Takže když to shrnu, instalace čistých woken - 45 minut, mandrivy 2008 CZ 38 minut.
    Doplnění ovladačů a postahování různých utilit, prográmků a dalších nutností do woken, hledání potřebného na netu, nastavení parametrů prostředí pro práci: 8 hodin a nutné připojení na internet.
    Doplnění potřebných programů do čisté instalace Mandrivy: spuštění jednoho scriptu se seznamem programů, které chci doinstalovat. 2 vteřiny v příkazovém řádku a pak na kafe.
    Free programy pro wokna existují, je jich hafo, ale člověk o nich musí vědět. Názvy, kde je hledat, pak je stáhnout, instalovat, nakonec třebas fungují jen pod správcem ale user má pech... prostě bordel v uživatelských právech.
    Když chci v mandrivě aplikaci na nějakou práci, podívám se do seznamu aplikací ve správci programů (balíčků), kde jsou roztříděné pěkně do kategorií. Dva, tři kliky a je hotovo, můžu pracovat.
    Mandriva je přesně pro bfu, jako jsem já. Nejsem žádný guru, ale potřebné si udělám, stejně jako ve woknech. Nicméně linuxový systém mi přijde průhlednější, rychlejší, bezpečnější a uživatelsky přítulnější. Tečka. H.