Hlavní navigace

Názor ke článku Moja Karmic Koala od pleytwak - Zdá se mi, že v souvislosti s novou...

  • 9. 11. 2009 9:50

    pleytwak (neregistrovaný)

    Zdá se mi, že v souvislosti s novou verzí Ubuntu se hodně diskutovalo a diskutuje o vzhledu, ale mnohem zásadnější jsou změny takříkajíc "pod povrchem", jako např. zmiňovaný Grub2, nebo nahrazení HAL DeviceKitem.
    Grub2: co se konfigurace týče, není to žádná výhra, ale ani zas taková pruda. Nechápu, proč to vyvolává takový znechucení. V Linuxu jsou mnohem horší věci k nastavování. Někdo tady psal o přímé editaci souboru menu - jsem sice v podstatě BFU, ale osobně bych to nedělal, protože se asi stane, že se ten soubor třeba při nějaké aktualizaci přegeneruje a o ruční změny přijdete. Samozřejmě si ten soubor můžete hodit bokem a po přegenerování ho upravit a vrátit. Mě osobně vadí spíš pomalost Grubu2, při spuštění PC se objeví nápis Grub2 a tak 3-5 sekund se "nic neděje" a pak se teprve objeví bootovací menu. I po výběru položky bych řekl, že než se začne bootovat, nějakou vteřinu to trvá, ale možná je to jen subjektivní pocit. Naštěstí není problém nainstalovat předchozí verzi Grubu. Celkově nemám dojem, že by bootování verze 9.10 bylo nějak rychlejší, než 9.04.
    Posledních několik verzí Ubuntu mám pocit, že s novou verzí sice dostávám novější (a možná lepší) aplikace, ale některý věci zase přestávají fungovat a je čím dál těžší je rozchodit.