Hlavní navigace

Názor ke článku Pár věcí, co mi jako uživateli vadí na (veřejných) Windows od BruXy - Kolik lidí potřebuje rozdělovat okna do ploch? Evidentně...

  • 22. 1. 2008 8:51

    BruXy (neregistrovaný)

    Kolik lidí potřebuje rozdělovat okna do ploch? Evidentně jsou to lidi, kteří mají potřebu naráz otevřít více oken a nebaví je se s tím šudlit na jedné ploše. Virtuální plochy je věc na kterou si hodně lidí rychle zvykne. Bohužel průměrný uživatel co k PC přistupuje jako k automatiké pračče, mnohdy ani neví, že něco takového existuje nebo že by mohl požadovat určitou funkčnost.

    Je to podobné jako s kopírováním pomocí označím levým a pastnu prostředním. Proti tomu je mačkání CTRL+C, CTRL+V naprostá onanie, navíc ve chvíli kdy Win z nějakého důvodu text nezkopírují. Třeba Win98, které jsem před lety používal, to dělali běžně a z některých dialogů se muselo kopírovat přes nabídku pod pravým tlačítkem, klávesové zkratky fungovali nějak nedeterministicky. Jak jsou na tom Win teď nevím.

    GUI Win také chybí možnost zarolovat okno do horní lišty. V případě, že třeba se mrknout "pod okno" tak dvojklik na liště a jeho srolování je mnohem rychlejší něž přejet kurzorem na minimalizaci a poté zase přejet na panel a okno zobrazit.

    Tady popisuji pár příkladů vztažených k mé osobě. Každý používáme počítač trochu jinak, máme jiné návyky a zlozvyky. A pak když člověk zvyklý hrát na klávesnici jako na klavír (tohle přirovnání použil jeden člověk když mě viděl editovat ve ViMu) a sedne si k něčemu jinému, tak zuby začnou skřípat.

    Mimochodem pořád nechápu, co některým joudům vadí na tom, že okna GIMPu nejsou dokována uvnitř jiného velkého okna? Je to proto, že nemáte možnost si otevřít novou virtuální plochu jen pro editaci s GIMPem? Pochybuji že je tady někdo takový odborník, že by byl schopen říct, že je na tom cokoliov špatně a podpořit to řádnou argumentací (např. vedl uživatelský test s 20 uživateli :). Pokud někdo pro posouzení obecnosti vychází pouze z vlastní zkušenosti, pak nemá co říkat.

    Mimochodem znáte někdo Winutuxu? Roste to zde:
    http://winutuxu.fr.ma/ Podle všeho někdo vzal WinXP SP2 a udělal z toho jedno CD "distribuci" co připomína Ubuntu a obsahuje v základní instalaci spoustu aplikací, tak jak známe z Linuxu :) Docela by mě zajímalo, zda to už někdo vyzkoušel.